Ugrás a tartalomra

Izrael: így hatott a turizmusra az októberi terrortámadás

Drasztikusan csökkent az Izraelbe látogató turisták száma.

Egy turista áll a Jeruzsálemi óvárosban. - Kép: CP/Getty Images

Izraeli idegenvezető elárulja, hogyan változtatta meg nézeteit az október 7-i mészárlás.

Egy izraeli idegenvezető kiemelte, hogy a Hamász október 7-i mészárlása és az azt követő háború óta drámaian csökkent az általa vezetett turisták száma a Szentföldön.

Sharon Pelleg 15 éves idegenvezetői tevékenysége során különböző csoportokat és családokat kísért Izraelben. Az október 7-i támadások előtt Pelleg elmondta, hogy a programja 2024 végéig telve volt.

A The Christian Postnak adott interjújában az idegenvezető elmondta, hogy általában évente körülbelül 200 napon vezet túrákat.

"Mindig is úgy gondoltam, hogy valami olyasmit szeretnék csinálni, aminek extra értelme van, nem csak magamnak"

- mondta Pelleg arról, hogy miért lett idegenvezető, és megjegyezte, hogy ő egy emberbarát, így ez természetes volt. Pelleg hozzátette, hogy idegenvezetőként megoszthatja a tudását, és történeteket mesélhet azoknak, akik ellátogatnak hozzá.

"Úgy éreztem, hogy teszek valamit a hazámért. És mindig is tenni akartam valamit a hazámért"

- mondta.

Sharon Pelleg izraeli idegenvezető túrát vezet az Ein Gedi Természetvédelmi Területen Izraelben 2024. június 2-án. Kép: Samantha Kamman/The Christian Post

A Hamász támadásai óta azonban Pelleg elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban mindössze kilenc napot töltött idegenvezetéssel. Az Izraelbe látogató turisták számának gyors csökkenése a Hamász támadásainak következménye, amelyek legalább 1200 ember meggyilkolásához és több mint 240 ember elrablásához vezettek, majd Izrael háborúja a gázai terrorcsoport ellen. Az Irán által támogatott Hezbollah csoport és maga Irán fenyegető tevékenysége is oka lehet a turizmus visszaesésének.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a The Jerusalem Post májusban arról számolt be, hogy néhány külföldi légitársaság újraindította a járatokat Izraelbe, az ország turizmusa azonban még nem állt helyre teljesen. Az adatok szerint január és március között 206 700 turista érkezett az országba, ami jelentős visszaesés a tavalyi év azonos időszakában látogatott 966 200 turistához képest.

Bár az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a bár februárban 68 100 turista lépett be az országba, márciusban viszont ez a szám 79 500-ra emelkedett, azonban meg sem közelíti a tavaly márciusi adatokat, amikor 375 600 turista látogatott Izraelbe.

Pelleg felszólította a leendő turistákat, hogy ne féljenek az Izraelbe utazástól, mondván, hogy "az élet alapvetően normális", és a legtöbb veszély északon vagy a gázai határ közelében van. Az idegenvezető szerint az ország központjában lakó izraeliek szinte változatlanul élik az életüket.

"Ne felejtsük el, hogy ez egy nagyon stabil társadalom, nagyon meleg és nagyon védelmező, és nagyon jól szervezett"

- mondta.

(CP)

Legfrissebb