Ugrás a tartalomra

Támadás ért egy izraeli segélyközpontot: erősödő veszélyre figyelmeztet a szervezet

A messianisztikus segélyszervezet vallástól függetlenül nyújt támogatást zsidóknak és araboknak is

Izraeli biztonsági erők a helyszínen, ahol egy Libanonból Észak-Izrael irányába kilőtt rakéta csapódott be az észak-izraeli Kiryat Shmona városában, 2024. május 10-én. - Kép forrása: Ayal Margolin/Flash90

Egy humanitárius szervezet figyelmeztet a Hezbollah fenyegetésére, mivel az Irán által támogatott terrorcsoport egy segélyközpontra mért csapást.

A Joseph Project az Amerikai Messianisztikus Zsidó Szövetség (Messianic Jewish Alliance of America) egyik szolgálata, amely az Egyesült Államokban és Izraelben rendelkezik telephelyekkel. A segélyszervezet a bibliai Józsefről kapta a nevét, aki azt tanácsolta az egyiptomi fáraónak, hogy a közelgő éhínség miatt halmozzon fel gabonát.

A szervezet különböző segélyeket oszt szét izraeli családoknak, kórházaknak és rehabilitációs központoknak, többek között egészséges élelmiszereket, ruhákat, gyógyszereket és tisztálkodási szereket. A Joseph-projekt különböző szervezetekkel, köztük a Samaritan's Purse és az Israeli Flying Aid szervezetekkel működik együtt, hogy válsághelyzetekben segítséget nyújtson.

A szervezet honlapja szerint a Joseph Project október 7-e óta 16,1 millió dollár humanitárius segélyt osztott szét a terrorizmus miatt kitelepített izraeli embereknek.

A Hamász mellett az Irán által támogatott Hezbollah nevű libanoni terrorszervezet is támadásokat intézett az észak-izraeli közösségek és katonai előőrsök ellen, amelynek következtében sokan arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat, vagy ha maradtak, az alapvető szükségletek biztosításáért küzdenek.

Suzie Salway, a jeruzsálemi székhelyű segélyszervezet projektmenedzsere elmondta, hogy a csoport október 7. után azonnal megkezdte a civilek és katonák ellátását. A Joseph Project már korábban is egy nagy raktárban tartotta a készleteket, amely Jeruzsálemtől mintegy 20-30 percre található.

"Amit mi teszünk, az feltétel nélküli"

- mondta Salway.

"Bárkinek adunk, és nem számít, hogy milyen a hite".

Annak ellenére, hogy a csoport egy messianisztikus szervezethez kötődik, a projektvezető szerint a Joseph Project nem vált ki ellenérzéseket más vallási közösségektől. Ez arra vezethető vissza, hogy a csoport által nyújtott segítség nem attól függ, hogy az emberek elfogadják-e Jézust.

A projektvezető azt is elmondta, hogy a segélyszervezet érti, hogyan kell áthidalni a termékek Izraelbe történő behozatalának akadályait, mivel szigorú előírások vannak érvénybe a szállításra vonatkozóan. A Joseph Project csapata Salway szerint segíteni tudott felgyorsítani a több mint 1 millió pelenka Kínából Izraelbe történő behozatalának folyamatát.

A Hezbollah fenyegetésével kapcsolatban a projektvezető elmondta, hogy északon "szinte minden órában" megszólalnak a szirénák, amelyek a terrorcsoport támadásaira figyelmeztetnek.

Amint arról az All Israel News beszámolt, a Hezbollah május 24-én csapást mért egy messianisztikus zsidó istentiszteleti helyre, amely egyben segélyközpontként is üzemel, az észak-izraeli Kiryat Shmona városban.

A segélyközpont a József Projekthez kapcsolódik, amely Salway szerint egész évben támogatja a központot. Bár a támadásban senki sem halt meg, jelentős károk keletkeztek a segélyközpontban.

"Van egy konyhájuk, ahol naponta főznek a katonáknak"

- mondta Salway.

"Az emberek még mindig ott élnek, abbak a városban, és próbálnak fenntartani ott valamiféle normális életet. Találat érte őket, és most fel kell újítaniuk".

Politikai vezetők, mint például Joe Biden amerikai elnök, a Reuters szerint attól tartanak, hogy a Hezbollah csapásainak további erősödésével egy szélesebb körű konfliktus terjedhet el a Közel-Keleten. A Biden-kormányzat a héten diplomáciai céllal különmegbízottat küldött, és Antony Blinken külügyminiszter állítólag figyelmeztette az izraeli tisztviselőket, hogy kerüljék az eszkalációt Libanonban.

Sayyed Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője múlt szerdán egy televíziós beszédében kijelentette, hogy "nem lesz biztonságos hely a rakétáink és drónjaink elől" Izraelben, ha kitör a háború a zsidó állam és a terrorcsoport között.

(CP)

Legfrissebb