Ugrás a tartalomra

Izrael: fokozódik a feszültség a libanoni határon

Küszöbön egy háború?

A libanoni-izraeli határ - Kép forrása: File/AFP

A CBN News munkatársai nemrégiben az Izrael és Libanon közötti határon jártak, ahol a lakosok attól tartanak, hogy 17 év viszonylagos béke után kitörhet egy háború.

A Hezbollah-háború után Libanon újra felfegyverkezik. Jelenleg a kár 200 ezer rakátával is rendelkezhet a határ túloldalán.

A CBN News munkatársait Kobi Maron, az Izraeli Védelmi Erők volt ezredese és nemzetbiztonsági tanácsadója vitte el egy túrára.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy pár évvel a második libanoni háború után elképesztő újrafegyverkezési folyamatot láttunk Irántól Damaszkuszon át Libanonig, az izraeli kormány azonban úgy döntött, hogy nem reagál erre a folyamatra"

- fejtette ki Maron.

Ezért van ma, 2023-ban 200 ezer rakéta a határon túl pont itt, amellyel a Tel Aviv-i és más izraeli lakosokat is célba vehetnek.

- magyarázta Maron.

Az irániaknak nagyon nagy az önbizalmuk, és rengeteg diplomáciai eredményt értek el szerte a Közel-Keleten. Tudják, hogy amennyiben nyomást tudnak gyakorolni az izraeli kormányra, és az IDF-re, akkor kitörhetne egy háború itt a határ mentén.

Maron szerint Libanon leginkább amiatt aggódik, hogy Izrael falat fog építeni, a libanoni határ 70 mérföldes szakaszán, mivel az ő szándékaikban az áll, hogy elfoglalják a szomszédos határ menti településeket.

Kobi Maron, az IDF volt ezredese - Képernyőfotó: CBN News


Ghajar falu közelében, Metullától keletre egy lezárt katonai zóna található, ahol a Hezbollah az elmúlt hetekben sátrakat állított fel izraeli területen belül. Ez a terrorcsoport legújabb provokatív akciója.


A kérdés jelenleg az, hogy Izrael lerombolja-e a sátrakat, vagy hagyja, hogy maradjanak. Pár napja ugyanis Haszan Naszrallah sejk, a Hebollah vezetője, és Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök heves összetűzésbe kerültek a sátrakkal kapcsolatban.

"Azt mondom a cionistáknak: óvakodjanak mindenféle ostoba döntéstől. Mi minden lehetőségre készen állunk"

- jelentette ki Naszrallah, azonban Netanjahu nem hagyta szónélkül a Hezbollah vezér fenyegetéseit.

"Nem hatódunk meg Naszrallah fenyegetéseitől. Azon a napon, amelyen próbára tesznek, rá kell majd döbbenniük, hogy össze fogunk tartani. - sem neki, sem Libanonnak nem kellene kitennie bennünket ennek a próbának"

- vágott vissza Netanjahu.

A Hezbollah különleges erői járőröznek a határkerítésnél

A CBN News beszámolói szerint a Hezbollah azonban ahelyett, hogy  meghátrálna, még inkább feszegeti a húrokat. A propagandavideóktól kezdve az IDF egyik előörse elleni támadás szimulációjától a megfélemlítő hadgyakorlatokon át az olyan felvételekig, amelyen a Hezbollah különleges erői a határkerítéseken járőröznek, megsértve a legutóbbi háborút lezáró ENSZ-határozatot.

Maron szerint a Hezbollah leginkább Izrael belső megosztottságát szeretné kihasználni.

"Lehetséges, hogy a közeljövőben háborúval nézünk szembe Izrael és a Hezbollah között? Igen, lehetséges, ha valamelyik fél hibázik

- jelentette ki Maron.


Legfrissebb