Ugrás a tartalomra

Izrael elrendelte, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlókat a közterületekről

Ben-Gvir, az új nemzetbiztonsági miniszter kiadta az utasítást.

Izrael új nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir utasította a rendőrséget, hogy távolítsa el a palesztin zászlókat a közterületekről, a palesztin nemzeti jelképet "terrorcselekménynek" nevezve.

Az izraeli törvények nem tiltják a palesztin zászlók használatát, de a rendőrségnek és a katonáknak jogukban áll eltávolítani azokat, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelentenek a közrendre.

Ben-Gvir - aki Benjamin Netanjahu új kormányában a Zsidó Erő pártot vezeti, és nemzetbiztonsági miniszterként a rendőrséget felügyeli - vasárnapi utasítása keményvonalas és kompromisszummentes hozzáállást jelez a palesztin identitás kifejezésével és a palesztinbarát tüntetésekkel szemben.

A palesztin zászló Izraelben való kitűzését az izraeli hatóságok a gyakorlatban már régóta szigorúan tiltják, és a palesztinok az ilyen lépéseket a palesztin identitás elnyomására tett kísérletnek tekintik. Ben-Gvir utasítására egy szombati tel-avivi kormányellenes tömegtüntetés után került sor, amelyen néhány tüntető palesztin zászlót lengetett.

A tüntetők "fasisztának" bélyegezték Benjámin Netanjahu miniszterelnök nemrég felesküdött kormányát. Netanjahu vasárnap a Twitteren írva azt mondta, hogy a palesztin zászló jelenléte a tel-avivi tüntetésen "vad uszítás".

(Al-Jazeera)

Legfrissebb