Ugrás a tartalomra

Izrael-ellenes személyt választottak a Nemzetközi Bíróság elnökévé

Korábban felszólította Izraelt, hogy vessen véget a "megszállásnak."

A Nemzetközi Bíróság újonnan megválasztott elnöke, Nawaf Salam

Nawaf Salam, libanoni bírót választották a Nemzetközi Bíróság új elnökévé, ahol várhatóan 3 évig fog tevékenykedni - derül ki a hágai székhely kedden közzétett sajtóközleményéből.

Salam 2018 februárja óta volt a bíróság tagja, korábban 2007-től 2017-ig Libanon ENSZ-nagyköveteként és állandó képviselőjeként dolgozott az ENSZ mellett.

Salam korábban is tett Izrael-ellenes kijelentéseket, és most a Dél-Afrika által Izrael ellen indított perben fog elnökölni, amelyben Izraeli Vádelmi Erőket azzal vádolják, hogy népirtást követnek el Gázában.

2015-ben Salam Izrael Állam megalapításának évfordulóján azt írta:

"Boldogtalan szülinapot kívánok, 48 év megszállás".

Pár hónappal később a Jewish News Syndicate arról számolt be, hogy Salam kijelentette:

"Izraelnek fel kell hagynia az erőszakkal és véget kell vetnie a megszállásnak"

"Noha sokan az ICJ-t független igazságszolgáltatási szervnek tekintik, az eredendően politikai jellegű. Bíráit az ENSZ Közgyűlése és Biztonsági Tanácsa választja, amelyek az Izrael-ellenes elfogultságukról hírhedt testületek." – mondja a Reuters egyik írója.

Az újonnan megválasztott elnök korábban az ENSZ palesztin tagságát is szorgalmazta, ami egy Palesztin Állam elismerését jelentené.

A Nemzetközi Bíróság az ENSZ 1945 júniusában, az ENSZ alapokmánya által létrehozott, 15 bíróból álló igazságszolgáltatási ágazat, az Egyesült Nemzetek Szervezete.

A bíróság állítása szerint két szerepet tölt be: "először is, a nemzetközi joggal összhangban rendezi az államok által a bíróság elé terjesztett jogvitákat, másodszor pedig tanácsadói véleményt ad az Egyesült Nemzetek Szervezetének megfelelően felhatalmazott szervei és a rendszer szervei által a bíróság elé terjesztett jogi kérdésekben".


Legfrissebb