Ugrás a tartalomra

Izrael bocsánatot kért a gázai segélymunkások halálát okozó légicsapásért

Vállalták a felelősséget, és mindent megtesznek az ügy kivizsgálása érdekében.

Füst száll fel egy Gázára mért izraeli légicsapást követően 2018. augusztus 9-én. - Kép forrása: Mahmud Hams/AFP/Getty Images

Izrael sajnálatát fejezi ki és bocsánatot kér egy téves légicsapásért, amely hét segélymunkást ölt meg. A hadsereg azt mondja, hogy a legmagasabb szinten alaposan kivizsgálják az esetet.

Szerda reggel Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke beszélt a tragédiáról, amely a World Central Kitchen (WCK) nemzetközi munkatársainak egy csapatának életét követelte, amikor egy gázai segélyszállítmányról tértek vissza.

"Szeretnék nagyon egyértelmű lenni, a csapást nem azzal a szándékkal hajtották végre, hogy kárt tegyenek a WCK segélymunkásaiban"

- mondta Halevi.

"Ez egy tévedés volt, amely egy téves azonosítást követett éjszaka, háború idején, nagyon bonyolult körülmények között. Nem lett volna szabad megtörténnie"

Halevi hozzátette:

"Ez az incidens súlyos hiba volt. Izrael a Hamásszal áll háborúban, nem pedig a gázai emberekkel. Sajnáljuk, hogy a WCK tagjainak nem szándékosan kárt okoztunk".

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen beszélt azon országok néhány vezetőjével, ahonnan az áldozatok érkeztek.

"Ez megtörténik a háborúban. Alaposan ellenőrizzük"

- mondta Netanjahu.

"Kapcsolatban állunk a kormányokkal, és mindent megteszünk azért, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer".

Eközben az izraeli hadsereg továbbra is készül a Hamász utolsó fellegvárának számító Rafah lerohanására, amely egyben több mint egymillió gázai menekült ideiglenes otthona is.

Míg a Biden-kormányzat ellenzi az inváziót, Mike Pence volt alelnök szerint szükség van rá.

"Izraelnek nincs más választása, mint hogy megszállja Rafahot, és egyszer s mindenkorra levadássza és megsemmisítse a Hamászt"

- jelentette ki Pence.

Pence szerint Izrael bírálata helyett az amerikaiaknak teljes mértékben támogatniuk kell háborús erőfeszítéseit az ellene irányuló ellenséggel szemben, akik felesküdtek arra, hogy eltörlik a térképről.

"Ha a palesztinok most azonnal letennék a fegyvert és elengednék az összes túszt, akkor béke lenne. De ha az izraeliek letennék a fegyvert, nem lenne Izrael".

Egy másik fronton Irán megtorlására készül, miután egy magas rangú iráni tábornok és segítője meghalt egy rakétacsapásban Szíriában, amelyet Izraelnek tulajdonítanak.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy bárki is találja el Izraelt, annak ára lesz.

"Mindenhol, minden nap azért tevékenykedünk, hogy megakadályozzuk ellenségeinket abban, hogy megerősödjenek, és hogy világossá tegyük mindenki számára, aki ellenünk cselekszik - az egész Közel-Keleten -, hogy az Izrael elleni fellépésért súlyos árat kell fizetni"

- mondta Gallant.

(CBN)

Legfrissebb