Ugrás a tartalomra

Izrael: a háború nyomán erősödik az alijázási hullám

A háború kitörése óta 6500-an költöztek Izraelbe.

Pnina Tamano-Shata akkori bevándorlási miniszter (középen, kék kabátban) üdvözli az Ukrajnából érkező új bevándorlókat az izraeli Ben Gurion repülőtéren a Bevándorlási és Felszívódási Minisztérium által terjesztett, dátumozás nélküli képen 2022. július 6-án. - Kép forrása: Naga Malasa

Nagyobb alijázási hullámra számít Izrael a Hamász elleni háború nyomán, amelyet többek között az antiszemitizmus és a zsidó állam iránti szolidaritás táplál - közölte szerdán az alijázási és integrációs miniszter.

Az október 7-i mészárlás óta mintegy 6500-an vándoroltak be Izraelbe, és jelentősen megnőtt az alijázni vágyók száma a nyugati országokból, köztük Franciaországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból.

"Vannak olyanok, akik megpróbáltak elszakítani minket a földünkről, és ők meg fogják látni az alijázást."

- mondta Ofir Sofer alijázási és integrációs miniszter a JNS-nek adott interjújában., valamit kiemelte:

"Végső soron Izrael a zsidó nép nemzeti hazája".

A miniszter úgy vélte, hogy a külföldi antiszemitizmusnál is jobban felerősítette az alijázási szándékot az Izrael Állam iránti, a háború kezdete óta szinte példátlan szolidaritás érzése, amely úgy egyesítette az izraeli társadalmat, mint amelyere évtizedek óta nem volt példa.

"Az új bevándorlók az összetartozást és a közös sorsot látják"

- mondta Sofer.

"Ezt a hatalmas szolidaritást fenn kell tartanunk és meg kell erősítenünk a jövő generációi számára."

Az izraeli társadalomban a kormány igazságügyi reformprogramja miatti intenzív megosztottság és megannyi tüntetés ellenére

a Hamász váratlan támadása olyan módon egyesítette Izraelt és a zsidó népet világszerte, amire a több mint fél évszázaddal ezelőtti háborúk óta nem volt példa,


- beleértve az 1967-es hatnapos háborút is, amely szintén a háború utáni alijázás robbanásszerű növekedését hozta magával.

A háború kezdete óta 300 százalékkal nőtt az alijázási kérelmek száma Franciaországból, 150 százzalékkal Kanadából, 100 százalékkal az Egyesült Államokból és 40 százalékkal az Egyesült Királyságból.

A háború kitörése óta több mint 6000 új bevándorlók között vannak olyan fiatalok, akik azért jöttek, hogy az IDF-ben szolgáljanak, és a megölt katonák szülei.

Az Alijah Minisztérium szerdán elindított egy tervet, amelynek célja az ő beilleszkedésük megkönnyítése. A 170 millió sékel (46,4 millió dollár) értékű projekt - amelyet "Nevertheless" (azaz mindazonáltal) néven emlegetnek és a pénzügyminisztériummal közösen valósítanak meg - további támogatást nyújt a bevándorlók lakhatásának, az támogatásához, valamint egyetemi ösztöndíjakat biztosítanak, valamint lehetőségük lesz héber nyelven is tanulni az első évben.

"A nehézségekből vagy fejlődhetünk, vagy - az ég óvjon, - visszafejlődhetünk"

- tette hozzá.

"Az a Jeruzsálem, amelyet építhetünk, a szolidaritás Jeruzsáleme"

- mondta a miniszter.

(UWI)

Legfrissebb