Ugrás a tartalomra

Iszlamista vandálok rongáltak meg sírokat Franciaországban

Így kívántak boldog ramadánt a nem-muszlimoknak.

Kép forrása: Twitter/Daily Mail

A város lakói megdöbbenéssel tapasztalták, hogy vandálok francia és arab nyelvű iszlamista jelszavakat festettek sírokra, egy templom ajtajára, egy I. világháborús emlékműre valamint a keresztre feszítést ábrázoló síremlékre.

A rongálások március 10. és 11. között éjszaka történtek Clermont d'Excideuil-ben.

A temetőhöz közeli helyi egyházi épület ajtajára a "Ramadan Mubarak" ("Áldott Ramadánt") feliratot festették. A temetőben pedig 58 sírt rongáltak meg, amelyeken az "Alázzátok meg magatokat Allah előtt", "Boldog Ramadánt nem-muszlimok" és "Koufars", azaz "hitetlenek" feliratokat festették fel.

A Daily Mail című brit lap szerint az egyik síron szereplő felirat így szólt:

"Franciaország már Allahé".

Clermont d'Excideuil polgármestere, Claude Eymery március 11-én reggel fedezte fel a vandalizmust, és értesítette a rendőrséget.

Préfet de la Dordogne, a francia állam regionális képviselője az X-en azt írta:

"A prefektus határozottan elítéli a Clermont-d'Excideuil-i temetőben elkövetett újabb vandál cselekményt. A csendőrség nyomozása folytatódik a périgueux-i ügyészség felügyelete alatt, amely súlyos károkozás miatt indított nyomozást".

Jeanne Cumet, a francia kápolnák, kálváriák, oratóriumok és szökőkutak megőrzésével, javításával és karbantartásával foglalkozó S.O.S Calvaires egyesület szóvivője szerint a vandalizmus "nagyon súlyos".

"Keresztény temetőkre például sátánista vagy egyéb üzeneteket ragasztottak. De még soha nem hallottam arról, hogy keresztény temetőt iszlám szlogenekkel jelöltek volna meg"

A vandálok elmondása szerint elsősorban a katolikusokat vették célba.

"A vandalizmust elkövető személy megrongálhatta volna a városháza, a posta vagy az iskola falát is, de a keresztény szimbólumokat választotta"

- mondta.

A rendőrség nyomozást indított a vandalizmus ügyében, de Cumet szerint nem fogták el a tetteseket.

A vandalizmus nem egyedi eset volt. Június 28-án Marseille-ben a templomba járók felháborodva tapasztalták, hogy iszlamisták romba döntötték a Philadelphia evangélikus protestáns templomot. Megrongálták az imateremet, ajtókat és ablakokat törtek be, és feliratokat festettek, többek között "Az utolsó próféta Mohamed" és "Jézus nem Isten" feliratokat.

Anja Hoffmann, az Európai Keresztényekkel szembeni Intolerancia és Diszkrimináció Megfigyelőközpontjának (OIDACE) ügyvezető igazgatója szerint Franciaországban az elmúlt években megnőtt az iszlamista indíttatású keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények száma. Elmondta, hogy nemrégiben hasonló graffitiket találtak a Dordogne régióban, többek között a következőket:

"Ma ez a gwer [hitetlenek] földje. Holnap ez az iszlám földje lesz".

"Mindezek a feliratok az iszlám felsőbbrendűség igényét fejezik ki, és a keresztények "hitetlenekként" való célba vételét, ami gyakori az iszlamista szélsőségességben"

- mondta Hoffman a Christian Daily Internationalnak, valamint hozzátette:

"Aggasztó, hogy úgy tűnik, az ország szekularista elitje, és különösen a baloldali értelmiségiek nem akarják elismerni az agressziónak ezt a dimenzióját"."

(CP)

Legfrissebb