Ugrás a tartalomra

Írországi zavargások: háttérben a lakáshiány és bevándorlás

Az ír lakosság 20 százalékát külföldiek teszik ki.

Rendőrök a dublini zavargások helyszínén, háttérben egy lángokban álló gépjármű. - Kép forrása: ALAMY STOCK PHOTO

Az elmúlt évben 141,600 bevándorló érkezett Írországba, ahol a népesség több mint 2 százalékkal nőtt- számol be a New York Post.

Tömeges zavargás tört ki az írországi fővárosban, Dublinban csütörtök este, miután több gyermeket megkéseltek egy iskola előtt, a főutca közelében. A feltételezett elkövető egy külföldi születésű, ír állampolgár. A zavargások következtében több mint 30 embert letartóztattak, és számos üzlet megsemmisült.

A Smaragd-sziget a bőkezű juttatások miatt vonzóvá vált az ukrán menekültek, és más nemzetekből érkezők számára is az elmúlt években.

Írországban a külföldi állampolgárok a népesség 20%-át teszik ki.


Az Ukrajnai menekültek több mint 200 dolláros heti juttatásban részesülnek, ami az európai országok közül a legmagasabb.

Tavaly azonban több mint 13 ezer, nem ukrán származású ember érkezett Írországba, amely 400 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest.

Betört kirakatok Dublinban. - Kép forrása: NICKY RYAN / THE JOURNAL

Az újonnan érkezők nagy része Grúziából érkezett, egy olyan országból, amelyet Grúzia dublini nagykövete "biztonságosnak" minősített, amely egyenesen katasztrófát idézett elő, mivel a lakáshiány egyenesen válságossá vált.

A helyzet odáig fajult, hogy a lázadók buszokat, vasúti kocsikat és rendőrautókat égettek fel, Dublin városa a pusztítás és a fosztogatás áldozatává lett.

Lángoló autó Dublinban. - Kép forrása: SASKO LAZAROV / ROLLINGNEWS.IE

A rendőrfőnökök a "szélsőjobboldali" bevándorlásellenes elemeket hibáztatták, azonban a New York Post beszámolói szerint a hajléktalanság, a munkanélküliség, a bevándorlás, a rend hiánya és az antiszociális viselkedés miatti nyilvános frusztráció a városi alsóbb osztály lázadását váltotta ki.

A választások előtt Írországnak a belső politikai megosztottsággal is szembe kell néznie, mivel a bevándorlás ellenes hangok egyre erősebbek. A bevándorlók nagyszámú beáramlása összecsapásokat váltott ki a már amúgy is hátrányos helyzetű közösségekkel és vidéki enklávékkal, a fiatalok számára pedig kritikus szintet ért el a lakáshiány. A fiatalok inkább a Sinn Féin ellenzéki pártot támogatják, amely egykor a terrorista Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnya volt, miközben a pártok egy esetleges jobboldali hullám miatt aggódnak . Az ír konzervatív pártok belső megosztottsága pedig akadályozza a jobboldali mozgalom erősödését.

Az országban tehát úgy tűnik, nincs olyan politikai képviselet, amely komolyan venne a konzervatív véleményeket, és a bevándorlás- ellenes tiltakozások most először kerültek az ír politika középpontjába.

Legfrissebb