Ugrás a tartalomra

Írország: menedékkérőket helyeznének el az egyházi épületeketben

Levélben kérték az egyházmegyéket, hogy bocsássanak rendelkezésre épületeket és földeket a menedékkérők elhelyezésére.

Kép forrása: Alan Betson

Az egyházakat arra kérik, hogy az új terv szerint adjanak át épületeket és földeket menedékkérőknek.

A kormány levélben kérte az egyházmegyéket, hogy bocsássanak rendelkezésre épületeket vagy földterületeket a menedékkérők elhelyezéséhez.

A kormány 2022-ben egyházi földterületeket kért az ukrajnai háború elől menekülők elhelyezésére, és most ismét segítséget kért a menedékkérők elhelyezéséhez.

Joe O'Brien, az integrációs minisztérium államtitkára a Megyei és Városgazdálkodási Szövetségtől (CCMA) azt a választ kapta, hogy az önkormányzat lehetőségei további épületek biztosítására "erősen korlátozottak".

O'Brien elmonta, hogy "csalódott a válasz miatt", hozzátéve, hogy az úgynevezett "pihenőközpontok ágyaira" igényt tartó ukránok száma drámaian csökkent, és hogy most arra kell törekedni, hogy a megüresedett ágyakat a menedékkérők elhelyezésével kapcsolatos válsághelyzet megoldására használják fel.

O'Brien először tavaly, majd márciusban írt először a CCMA-nak, amikor is elmondta a megyei vezetőknek, hogy "olyan épületeket keres, amelyeket rövid távú szükségszállásokhoz lehetne átalakítani, vagy akár egy szabad területet, ahol ideiglenes menedékhelyet tudnánk felállítani".

A hét elején O'Brien aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormányhivatalok nem tettek meg mindent azért hogy további földterületeket vagy épületeket találjanak.

"Tekintettel a súlyos helyzetre a szállás nélkül maradt emberek számát illetően, akik közül sokan kénytelenek az utcán aludni, az ezzel járó nyilvánvaló veszélyekkel együtt, úgy érzem, kötelességem mindent megtenni, hogy megpróbáljam segíteni [Roderic] O'Gorman miniszter és az Integrációs Minisztériumon belüli tisztviselőink trójai erőfeszítéseit"

- mondta

"Ennek alapján írtam mind a CCMA-nak, mind az egyes egyházmegyéknek, és arra kértem őket, hogy komolyan vizsgálják meg az épület- és/vagy földterület-portfóliójukat azzal a céllal, hogy megpróbáljanak bármi olyat találni, ami segíthetne enyhíteni a helyzeten."

A kormány küzd a nemzetközi védelmet kérő, Írországba érkező migránsok számának befogadásával, és a közelmúltban egy sor intézkedést vezetett be a nemzetközi védelmet kérők ügyeinek felgyorsítására, valamint az ukrajnai háború elől menekülők számára biztosított szálláshelyek korlátozására.

(IrishTimes)

Legfrissebb