Ugrás a tartalomra

Irán: több év börtönre ítélték a keresztény megtérőket

Öt emberre is kimondta az ítéletet az iráni bíróság.

Kép forrása: cchh

Az iráni bíróság összesen több mint 25 év börtönre ítélt öt embert, akik az iszlám vallásról áttértek a kereszténységre. - jelentette az Iran International.

Hamid Afzalit tíz év börtönre ítélték, míg Nasrollah Mousavi, Bijan Gholizadeh és Iman Salehi öt évet, Zohrab Shahbazi pedig kilenc hónap börtönbüntetést kapott – jelentette a The Jerusalem Post.

A CBN Newsnak adott nyilatkozatában Todd Nettleton, a Voice of the Martyrs szervezet alelnöke, azt mondta:

"Iránban az egyház növekedése örömteli hír a világ keresztényei számára, és emlékeztet arra, hogy Isten bármilyen kormányzati akadály ellenére képes növelni az egyházát."
"De az iráni keresztény testvéreink szenvedése arra is emlékeztet bennünket, hogy gyakran imádkozzunk értük, mert ők önként vállalják a szenvedést Krisztusért

"

– tette hozzá.

A Hengaw jelentésében megjegyezte, hogy bár a keresztényeket „vallási kisebbségként ismerik el Iránban, a hatóságok súlyos büntetéseket szabnak ki, különösen azokra, akik az iszlámról a kereszténységre térnek át.”

Irán, azzal, hogy börtönbe zárja a keresztény megtérőket, sérti az ENSZ Nemzetközi Polgári és Politikai Jogok Egyezményének 18. cikkét, amely kimondja:

„Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés szabad megválasztásának jogát, valamint a vallás vagy meggyőződés kinyilvánítását egyénileg vagy közösségben, nyilvánosan vagy magánúton, istentisztelet, szertartás, gyakorlat és tanítás útján.”

Az öt keresztény letartóztatásán kívül a Hengaw arról is beszámolt, hogy egy másik, nemrégiben kereszténységre áttért iráni, Yasin Mousavi, 15 év börtönbüntetést kapott olyan vádak miatt, mint a „biztonságot veszélyeztető csoportokban vagy szervezetekben való tagság” és „a kormány elleni propaganda, a kereszténység terjesztésével.”

Az Open Doors világfigyelő listáján Irán a 9. helyen áll, és a keresztények üldözését az országban „szélsőségesnek” minősíti.

"Az iszlámról a kereszténységre való áttérés illegális Iránban, és bárkit, akit áttérőként elkapnak, letartóztathatnak és börtönbe zárhatnak"

– magyarázta a szervezet.

"A kormány a megtérést a Nyugat iszlám, és az iráni iszlám kormány aláásására tett kísérletnek tekinti. Ez azt jelenti, hogy bárkit, akiről kiderül, hogy házi egyház tagja, nemzetbiztonság elleni bűncselekménnyel vádolhatnak, ami hosszú börtönbüntetést eredményezhet."

(FW)

Legfrissebb