Ugrás a tartalomra

Irán áll az esseni zsinagóga elleni támadás mögött

Iránból irányították az antiszemita támadásokat.

Fotó: AP

Ramin Jektaparast, a Németországban gyilkosság gyanújával körözött, jelenleg Iránban élő motorosbanda-vezért vádolják azzal, hogy Iránból irányította az antiszemita támadásokat.

Miután tavaly novemberben két lövedék talált el egy százéves zsinagógát a németországi Essenben, a német híradások összefüggésbe hozták azt a három évvel korábbi, hallei zsinagógában történt lövöldözéssel, amelyet egy szélsőjobboldali német szélsőséges követett el.

A német hatóságok azonban az esseni lövöldözést egy más elkövetőhöz kötik: Ramin Jektaparasthoz, a Németországban gyilkosság gyanújával körözött motorosbanda-vezérhez, aki jelenleg Iránban él, és akit azzal vádolnak, hogy onnan irányítja az antiszemita támadásokat.

A német hírszerzés tisztviselői decemberben fedték fel, hogy szerintük az esseni lövöldözés és két másik, egy időben elkövetett zsinagógai támadás mögött Irán áll. A múlt héten a The Washington Post német és amerikai hírszerzési forrásokat idézett, akik Jektarapast gyanúsítottként és az iráni Forradalmi Gárda állítólagos ügynökeként neveztek meg (az Egyesült Államok a Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek tekinti, Németország azonban nem).

Jektarapast 2021-ben menekült Németországból Iránba, miután a Hells Angels banda egyik tagjának meggyilkolásával gyanúsították.

(Neokohn)

Legfrissebb