Ugrás a tartalomra

Irak: akár 15 év börtönt is kaphatnak a homoszexuális emberek

Egy korábbi tervezetben még a halálbüntetést is fontolóra vették.

Iraki zászló - Kép forrása: Brookings

A törvény értelmében Irakban akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik férfi létükre nőként vislekednek.

Az iraki parlament szombaton elfogadott egy LMBTQ-ellenes törvényt, amely kriminalizálja az azonos neműek közötti kapcsolatokat, és akár 10-15 évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki.

"A törvény után lehetetlenné vált számomra, hogy egyáltalán meglátogassam (Irakot)"

- mondta a szexuális irányultsága miatt az országból elmenekült 26 éves Saif Ali.

Az új törvény, amely egy 1988-as prostitúcióellenes törvény módosításán alapul, bűncselekménynek minősíti a "személyes vágyon és hajlamon alapuló biológiai nemváltoztatást" is, és három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat a transznemű embereket, akik nemi hovatartozásukat megerősítő műtétnek vetik alá magukat, illetve azokat az orvosokat, akik nemi hovatartozásukat megerősítő műtétet végeznek.

A jogvédő csoportok "az emberi jogok elleni támadásként" ítélték el a jogszabályt. A törvényt a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok is elítélték, az ENSZ pedig "riasztónak" nevezte a törvényt, amely véleményük szerint "ellentétes számos, Irak által ratifikált emberi jogi szerződéssel és egyezménnyel".

A törvény elfogadása előtt az LMBTQ-közösséget az iraki büntető törvénykönyv homályos erkölcsi záradékai alapján üldözték.

A "prostitúció és a homoszexualitás elleni küzdelemről szóló törvény" minimum hét év börtönbüntetést szab ki az azonos neműek közötti kapcsolatok "előmozdítására", és egytől három évig terjedő büntetést a "szándékosan" nőként viselkedő férfiakra.

Egy korábbi tervezet egyébként halálbüntetést javasolt az azonos neműek közötti kapcsolatok büntetésére, de Mustafa Sanad törvényhozó arra hivatkozott, hogy az európai országok és az Egyesült Államok "nyomására" végül visszavonták.

Raed al-Maliki törvényhozó, aki a törvényt támogatta, az AFP-nek azt mondta, hogy "a törvény megelőző intézkedésként szolgál a társadalom védelmére".

(Ynet)

Legfrissebb