Ugrás a tartalomra

India: külföldi adományoktól fosztanak meg keresztény szervezeteket

Nagyon sok szervezet függ a külföldi adományoktól.

Narendra Modi, indiai miniszterelnök. - Kép forrása: PTI/File

Az Indiában működő keresztény szolgálatok egyre inkább elveszítik a kormány engedélyét a külföldi adományok legális gyűjtésére, amely sok szervezet számára hatalmas pénzügyi csapást jelent.


Idén márciusban a Vision India, egy keresztény fiatalok számára vezetői képzést nyújtó szervezet nem tudta megújítani a külföldi adománygyűjtésről szóló törvény (FCRA) engedélyét.

"Egy héttel korábban a kormány vizsgálatot folytatott, egy héttel később pedig megtagadta a megújítást"

- mondta Vijay Mohod, a Vision India igazgatója.

India akkori miniszterelnöke, Indira Gandhi 1976-ban, a rendkívüli állapot idején vezette be az FCRA-t, arra hivatkozva, hogy külföldi beavatkozás történt a belpolitikába. Az első FCRA előírta, hogy a külföldi adományokat fogadni szándékozó szervezeteknek regisztrálniuk kellett magukat a belügyminisztériumban.

A 2010-es és 2011-es következő iterációk szigorították ezt a politikát, és más új záradékok mellett megkövetelték, hogy a szervezetek ötévente megújítsák FCRA-engedélyüket, a legutóbbi, 2020-ban elfogadott és 2022-ben módosított iteráció pedig még szigorúbb. Az egyik záradék például előírja, hogy minden FCRA-szervezetnek egy adott bankfiókban kell vezetnie a számláját, és megtiltja a szervezetek közötti támogatásokat.

Elméletileg ezeket az ötéves engedélyeket a szervezet által évente benyújtott jelentések alapján újítják meg, amelyek részletezik a kapott külföldi pénzeszközöket, és bizonyítják, hogy azokat megfelelően használták fel a megadott, jóváhagyott célokra.

Mivel azonban a keresztény szolgálatoknak nem sikerült megújítaniuk az engedélyüket, egyes vezetők megkérdőjelezték, hogy a kormánynak hátsó szándékai vannak.

"Nagyon sok szervezet függ a külföldi finanszírozástól"

- mondta Anil Joseph Thomas Couto érsek, az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCI) főtitkára.

"Ha nem kapnak pénzt, akkor sok projektjüket le kell állítani vagy teljesen meg kell szüntetni."

Az első jelentős méretű vallási szervezet, amely elveszítette FCRA-engedélyét, a Compassion International volt 2017-ben. Akkoriban a szervezet évente mintegy 45 millió dollárt hozott Indiába, többet, mint bármelyik jótékonysági szervezet.

Ahogy a CT 2017-ben beszámolt róla, a Compassion kétségbeesetten próbált az országban maradni:

A Compassion indiai ügyvédekkel és könyvelőkkel beszélt. Tanúvallomást tettek az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt. Megkérték az akkori külügyminisztert, John Kerryt, hogy említse meg őket indiai kollégájának, aki ezt meg is tette, és arra kérték a támogatókat, hogy írjanak a kongresszusi képviselőiknek. Több mint 35 ezren ezt meg is tették. Mindenkitől segítséget kértek, akit mind az Egyesült Államokban, mind Indiában hatalmi pozícióban lévő ismerőseik közül ismernek.

"Mindvégig mind a Compassion, mind a helyi irodák elkötelezettek maradtak a kormány által felvetett aggályok kezelése mellett, de eredménytelenül"

- mondta Santiago "Jimmy" Mellado, a minisztérium elnök-vezérigazgatója.

Az engedély elvesztését 2011-re vezette vissza, amikor India megerősítette az FCRA-t, és ezzel felhatalmazást kapott olyan szervezetek szabályozására, amelyekkel filozófiailag nem ért egyet. (Korábban egy szervezet FCRA-engedélye gyakorlatilag egy életre szólt).

Sokan a lépést a hindu nacionalizmus és a tekintélyelvűség felé tett újabb lépésnek is tekintették Narendra Modi miniszterelnök 2014-es megválasztása óta. Míg a belügyminisztérium a megfelelési problémákra és a külföldi pénzeszközökkel való visszaélésre hivatkozik, sok civil szervezet azzal vádolja a kormányt, hogy egyre keményebb megközelítést alkalmaz az elvárásoknak való megfeleléssel kapcsolatban, amely kisebb technikai kérdéseket vet fel, vagy közvetlenül a csoportokat veszi célba ideológiai álláspontjuk miatt.

(CT)

Legfrissebb