Ugrás a tartalomra

Így változtatja meg az ukrajnai háború a német haderőt - Dobrowiecki Péter

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Dobrowieczki Péterrel beszélgettünk.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Dobrowieczki Péter, az MCC Magyar Német Intézet kutatási vezetője beszélt Németország katonai átalakításiról és az ukrán háborúról.

Átalakítások Indítéka:
A német védelmi minisztérium által bejelentett átalakítások elsődleges indítéka szakértőnk szerint az ukrán háború által generált biztonsági kihívásokra való válasz.

 "Ez a 31-2 oldalas dokumentum is, központjába állítja azt, hogy a ukrajnai háború hatására a Bundeswehrnek háborúképes, Kriegsfähig egy hadseregé kell válnia."

- részletezte.

Strukturális Változások:
Az átalakítások magukban foglalják a haderő struktúrális változásait, mint például a külföldi és belföldi parancsnokságok összevonása, valamint a támogató egységek integrálása.

"Ezek az intézkedések célja, hogy a Bundeswehr krónikus létszámhiányát orvosolják, és hatékonyabbá tegyék a haderő működését."

- mondta.

A Sor Kötelezettség Lehetősége:
A sor kötelezettség bevezetésének lehetősége is terítékre került, ami reflektál a létszámhiányra és a katonai szolgálat iránti alacsony érdeklődésre.

"A német társadalom sokat változott, és a sorköteles szolgálat már kevésbé elutasított, mint korábban."

- emelte ki.

NATO és a Külföldi Missziók:
A német katonai jelenlét és felelősségvállalás növelése a NATO keretében, különösen a balti államokban, a szövetség keleti szárnyának erősítése céljából.

"Németország és Litvánia közötti együttműködés a NATO Forward Presence Deployment program keretében valósul meg."

- mondta.

Legfrissebb