Ugrás a tartalomra

Ifjúsági lelkész vesztette életét iszlamista támadásban

Néhány hete egy 32 éves ifjúsági lelkész vesztette életét, mikor gyülekezetére szélsőséges muszlimok támadtak. A támadók kardokkal, baltákkal, vasrudakkal érkeztek a helyszínre.

Az ugandai fővárostól, Kampalától nem messze élő lelkészt, Emmanuel Mugabit május 20-án támadták meg, egy héttel később pedig belehalt sérüléseibe.

A körzet püspöke, Sserugga John Assaph elmondása szerint Mugabit evangélizáció és Biblia osztás közben támadták meg.

A támadást egy helyi lakos, Sheikh Musa Lwanga vezette, akinek falujában Mugabi rendszeresen Bibliákat osztott. A jelenlevők beszámolói alapján a szélsőséges támadók „Allah akbar” kiáltással törtek a gyülekezetre.

A püspök beszámolt róla, hogy a támadók lerombolták a helyi gyülekezeti házként működő épületet, benzinnel lelocsolták, majd felgyújtották a berendezési tárgyakat, ott található Bibliákat.

A helyszínen részt vevő püspök azonnal értesítette a rendőrséget, akik mentőcsapattal érkeztek a helyszínre. Egy nagy vértócsa közepén találtak valakit, akit az ifjúsági lelkészként azonosítottak.

A püspök beszámolt róla, hogy korábban rengeteg pénzt gyűjtöttek az épület felépítésére és az istentisztelethez szükséges eszközök beszerzésére, most pedig arra kéri az embereket, hogy aki úgy érzi, adományozzon a gyülekezet újjáépítésére.

A helyi rendőrfőnök nyilatkozatot adott ki, mely szerint eljárást indítottak a támadók ellen.

Mugabi kórházi ágyán azonosította támadóit, Musa Serunjojit nevezte meg, aki baltával először rátámadt, majd többen csatlakoztak hozzá, akik a lábát, mellkasát, hátát vették célba.

A helyi gyülekezeti tagok azóta több embert is azonosítottak, akik a szélsőséges támadók között voltak, illetve a szélsőséges banda további tagjai.

Assaph püspök fiával és Ivan Serunjodzsi lelkésszel, Mugabi temetéséről tartottak haza, amikor rájuk támadtak, mely során mindannyian megsérültek.

A Kiyanja folyón átívelő hídon egy ember megállította őket. Azt hitték, segítségre van szüksége, ezért megálltak, miközben más férfiak ugrottak elő a környező bokrok mögül, akiknek kezében vasrudak és husángok voltak. Egymásnak pedig azt kiabálták, hogy „öld meg Sserugga pöspököt!”

Kamya Charles, egy helyi apologéta is beszámolt brutális támadásáról: néhány nappal azután, hogy egy helyi mecsetben vitára hívták, hazafele tartott autójával, mikor néhány muszlim férfi rátámadt. Vasrudakkal véresre verték, késekkel is nekiestek, majd ott hagyták. 2 órán keresztül feküdt eszméletlenül a vértócsában, mikor egy járókelő rátalált és segítséget hívott hozzá.

Két másik esetről is beszámoltak: április másodikán egy muszlim nő mérgezte meg férjét, mikor kiderült, hogy áttért a keresztény hitre, április 17-én pedig egy muszlim férj támadt feleségére, akiről megtudta, hogy áttért és pont a húsvéti istentiszteletről tér haza.

Uganda lakosságának körülbelül 87%-a keresztény vallású, a muszlim lakosság aránya ezzel szemben csak 11,5%, ennek ellenére vannak régiók, ahol a muszlim vallásúak vannak többségben. Ezeken a környékeken nagyon gyakoriak a fegyveres támadások, vallási indíttatású gyilkosságok a keresztények ellen.

Vida Zsanett / Christian Post

Legfrissebb