Ugrás a tartalomra

IDF: több tucat izraeli túsz vesztette életét a Hamász fogságában

Az izraeli hadügyminiszter szerint két célja van a háborúnak.

Egy férfi a palesztin Hamász által elrabolt izraeli túszok képei mellett sétál az izraeli védelmi minisztérium előtt Tel-Avivban október 16-án. Kép forrása: AHMAD GHARABLI/AFP/GETTY IMAGES

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy 31 túsz életét vesztette a Hamász fogságában.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy 31 túsz családját tájékoztatta a hadsereg arról, hogy szeretteik elhunytak.

Emellett a New York Times arról számolt be, hogy további 20 túsz valószínűleg meghalt, az izraeli hírszerzés meg nem erősített információi alapján. A halálos áldozatok egy része vagy a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása során, vagy a fogságban elszenvedett sérülések során vesttették életüket, míg másokkal a Hamász terroristái végeztek Gázában.

Eddig arról folytak tárgyalások, hogy a mostani veszteségek után további túszokat engedjenek szabadon.

A katari miniszterelnök szerint a Hamász jóváhagyja a nemrég javasolt megállapodást, amely tűzszünetet és a palesztin foglyok szabadon bocsátását is tartalmazná.

Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter szerint a terrorcsoporttal való megegyezés lehetséges, de több munkára van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon.

"A Hamász ellenzék részéről már érkezett válasz, de ez egy kicsit túlzónak tűnik. Nem vagyunk biztosak benne, hogy hol tart"

- mondta Joe Biden elnök.

Benny Gantz izraeli hadügyminiszter arról beszélt, hogy a háborúnak két célja van.

"Az elraboltak visszatérése a győzelem szerves része, és nem helyettesíti azt a kötelességünket, hogy megszüntessük a Hamász fenyegetését. Ha sikerül egy vázlatos megállapodást (a túszok szabadon bocsátásáról) kötnünk, az egy lépés lesz a győzelem felé vezető úton"

- mondta szerdán.

Azt is megosztotta, hogy Tel-Avivból egy, a gázai határ melletti kis közösségbe fog költözni, így támogatva több ezer izraelit, akik a Hamász október 7-i mészárlását követően elvesztették otthonukat.

(Chritian Headlines, CBN)

Legfrissebb