Ugrás a tartalomra

Hűbéri rendszer lett a NATO? - Szalai Szilárd és Juhász Bence

A Világnézet legfrissebb adásában Szalai Szilárddal és Juhász Bencével beszélgettünk a magyar politikáról és a geopolitikai változásokról.

A Hit Rádió Világnézet legfrissebb adásában Juhász Bence, politológussal és Szalai Szilárddal, a Pesti Sárcok újságírójával beszélgetünk a geopolitikai változásokról és arról, vajon merre is halad a magyar politika.

Ukrajnai háború és geopolitikai változások:

A háború Európa geopolitikai helyzetét jelentősen átalakította, de nem feltétlenül új irányokat hozott létre, hanem inkább meglévő konfliktusokat hozott felszínre és élezett ki.

"A háború igazából ez egy tünete volt annak, hogy átalakulóban van a geopolitikai erő struktúra."

- fejtette ki Juhász Bence.

Magyarország geopolitikai helyzete:

Magyarország a NATO és az EU tagjaként részt vesz a nyugati szövetségi rendszerben, ugyanakkor egyes politikai lépések és megállapodások Kínával és Oroszországgal feszültségeket okozhatnak.

" Teljesen egyértelmű, hogy azzal, hogy belépünk a NATO-ba, hogy belépünk az Unióba, ezzel Magyarországnak a szuverenitásából valamit fel kell, hogy adjunk."

- mondta Szalai Szilárd.

Ideológiai szembenállás:

Az ideológiai különbségek az USA és Kína, illetve Oroszország között tovább növelik a feszültséget, és meghatározzák a geopolitikai stratégiákat.

"Az ideológiai szembenállás is ugyan ennyire fontos."

- emelte ki Juhász Bence.

Legfrissebb