Ugrás a tartalomra

Hollywoodi rendező: ne kezeljük emberként a mesterséges intelligenciát

A rendező szerint addig nincs baj, míg eszközként kezeljük.

Christopher Nolan - Getty images - AFP

Christopher Nolan Oscar-díjra jelölt rendező egy interjúban beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) technológia megjelenése csak azért kapott ilyen őrült médiafigyelmet, mert veszélyt jelent az újságírók karrierjére.

A brit-amerikai filmrendező a Wired magazinnak adott, kedden megjelent interjújában elmondta, hogy a mesterséges intelligencia potenciális veszélyei már jó ideje nyilvánvalóak, különösen militarista kontextusban. De Nolan szerint  az olyan könnyen használható chatbotok, mint a ChatGPT vagy a Google Bard kapcsolatban a média azért riogat, mert a technológia egzisztenciális fenyegetést jelent a megélhetésükre.

"A mesterséges intelligencia növekedése a fegyverrendszerek tekintetében és az általa okozott problémák már évek óta nagyon nyilvánvalóak"

- mondta Nolan a magazinnak.

"Kevés újságíró vette a fáradtságot, hogy írjon róla. Most, hogy van egy chatbot, amely képes cikket írni egy helyi újságnak, hirtelen válság van"

– fejtette ki véleményét a rendező.

Christopher Nolan a színfalak mögött - Forrás: Universal Pictures

A filmrendező ezek mellett arról is beszélt, hogy igazából akkor lesz veszélyes az MI, amikor már nem eszközként tekintünk rá.

"A mesterséges intelligencia legnagyobb veszélye az, hogy isteni képességeket tulajdonítunk neki, és ezzel magunkat is kiengedjük a hurokból. Eszközként kell tekintenünk rá. Aki használja, annak továbbra is felelősséget kell vállalnia az eszköz használatáért"

– emelte ki Nolan, valamint hangsúlyozta, hogy nem szabad jogilag emberi státuszba helyezni az MI-t.

"Ha a mesterséges intelligenciát emberi státuszba helyezzük, ahogyan azt egy bizonyos ponton jogilag a vállalatokkal tettük, akkor igen, óriási problémáink lesznek."

– hívja fel a figyelmet ailághírű rendező.

A mesterséges intelligenciáról szóló korábbi híreinkről ide kattintva olvashat.

Legfrissebb