Ugrás a tartalomra

Hivatalosan is nemet váltott Magyarországon két transznemű

Photo by Tim Mossholder / Unsplash

Két és fél év jogi küzdelem után engedélyezték a hivatalos nemváltoztatást és vele együtt a névváltoztatást a magyar hatóságok a Háttér Társaság két ügyfelének, akik évek óta küzdenek ezért  - számolt be az Index.

Magyarországon 2020 májusában szavazta meg a parlament azt a bizonyos 33-as paragrafust, amely megváltoztathatatlanná teszi az anyakönyvben, így az összes többi hivatalos papírban, a személyi igazolványban, a lakcímkártyán, a jogosítványban a születéskori nemet. Korábban volt rá lehetőség, hogy a transz és interszexuális személyek megváltoztassák nemüket, illetve nevüket a hivatalos irataikban. Sőt, az érintettek nagy arányban igyekeztek is élni ennek lehetőségével.

A törvény elfogadása óta a Háttér Társaság szervezet tanácsadással, beadványszerkesztéssel, illetve jogi képviselettel segíti az érintetteket, akik a 33-as paragrafus hatálybalépése óta próbálnak küzdeni a bürokratikus nem- és névváltoztatásért.

A Háttér Társaság munkája eredményeképp végül 2021 tavaszán az Alkotmánybíróság megállapította, hogy Alaptörvény-ellenes a transznemű emberek nemének jogi elismerését visszamenőleg betiltani, hiszen az a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

Majd 2021 őszén újabb határozatban mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a korábbi döntése minden, a 33-as paragrafus hatálybalépése előtt indult ügyben alkalmazandó.

Tehát aki 2020 májusa előtt kérvényezte a nem- és a névátírást a hivatalos papírjaiban, annak a kormányhivatal köteles lett volna az ügyét elintézni.

"Budapest Főváros Kormányhivatala azonban még egy évig harcolt a kérelmek elbírálása ellen. Habár a kormányhivatal számára minden adott, hogy lefolytassa az eljárásokat a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályoknak megfelelően, a hatóság minden ügyben szakértői vizsgálatot rendel el, és annak megállapításától teszi függővé a döntését"

-számolt be a Háttér Társaság.

Azonban a héten megtörtént az áttörés, és a kormányhivatal értesítette az ügyfél születési helye szerinti anyakönyvvezetőt, hogy vezesse át a nem és név megváltoztatását az anyakönyvben - számolt be az Index.

Az érintettek ezt követően kérhetik az új születési anyakönyvi kivonatukat és új okmányaikat, amelyeket már a módosított anyakönyvi kivonat alapján állítanak ki.

Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának munkatársa hatalmas sikernek nevezte, hogy a fővárosi kormányhivatal végre elbírálta két ügyfelük kérelmét és utasította az anyakönyvvezetőket a nem- és névváltoztatás átvezetésére. Arról is beszélt, hogy a Háttér Társaság célja, hogy a nemi jogi elismerése ismét mindenki számára elérhetővé váljon.

(Index)

Legfrissebb