Ugrás a tartalomra

Helyesen tette Novák Katalin, hogy lemondott? - Kiss Rajmund

A Hit Rádió adásában Kiss Rajmund beszélt a nemzetközi politika és az ukrán konfliktus aktuális kérdéseiről.

A Hit Rádió adásában Kiss Rajmund beszélt Novák Katalin lemondásáról.

A Hit Rádió Világnézet című adásában Kiss Rajmund, a Matthias Corvinus Kollégium diplomáciai műhelyének vezetője osztotta meg véleményét Novák Katalin lemondásáról, kiemelve a felelősségvállalás fontosságát a politikában.

Novák Katalin lemondása:

Kiss Rajmund szerint a lemondás legfontosabb üzenete a felelősségvállalás volt, amely tanulságul szolgálhat mind politikusok, mind állampolgárok számára.

"A legfontosabb üzenete a felelősség. Szerintem ez a legnagyobb tanulsága"

- fejtette ki Kiss Rajmund.

Politikai felelősségvállalás:
Szakértőnk elismeri a politikai vezetőknek és állampolgároknak a felelősségvállalás jelentőségét, különösen a hibás döntések esetén.

"A magyar köztársasági elnöknek is muszáj szembenéznie azzal, ha voltak hibás döntései"

- emelte ki Kiss Rajmund.

Ukrán konfliktus és nemzetközi politika:
A beszélgetés során szó esett az ukrán helyzetről, az orosz-ukrán konfliktusról, valamint a nemzetközi politika jelenlegi állásáról és kihívásairól.

A teljes adásról készült leirat megtekintéséhez kattintson ide:

[Tamás Csilla]
Köszöntöm a Világnézet hallgatóit és nézőit! Én Tamás Csilla vagyok, és itt van már velem a stúdióban Kis Rajmund, a Matthias Corvinus Kollégium diplomáciai műhelyének vezetője, akit köszöntök ismét.

[Kiss Rajmund]
Szia Csilla én, és köszöntöm a Hit Rádió hallgatóit.

[Tamás Csilla]
És nagyon köszönöm, hogy velünk kezded a hetet.

[Kiss Rajmund]
Köszönöm.

[Tamás Csilla]
De tudom, hogy nem velünk kezded, aprópó, mert te már egy másik stúdióból érkeztél, úgyhogy nagyon keményen nyomod. Na hát, megbeszéltünk mi pénteken három témát, ugye a hét végén fölrúgott mindent, és hát a Novák üggyel kezdünk, mert azt gondolom, hogy most mindenki ezzel foglalkozik, és mindenkit ez a téma érdekel. Dúzadt ez az ügy, ugye az elmúlt héten, talán február másodikán pattant ki, és szombatig tartott, vagy nem tudom, hogy lesz-e ennek utolélete, de lényeg az, hogy Novák Katalin lemondott.

Te, hogy értékeled ezt az esemény sort?

[Kiss Rajmund]
A legfontosabb üzenete a felelősség. Szerintem ez a legnagyobb tanulsága. A politikusoknak is, és nekünk állampolgároknak is.

Évek óta tanítok női vezetőképzőben, és tudom, hogy a fiatal lányok, völgyek, fiatal asszonyok számára ez több volt, mint akár nekünk, tudom, mindkét magyar női politikus személye külön inspiráció volt a számukra. Én nekik is azt üzenem, hogy fel a fejjel, ne szomorkodjanak, és amit márai kért 1956. november 25-én a Szabadeurópa rádióban, hogy a felelősség, amit korábban hiányolt, hogy ez itt van velünk, és velünk él, és a felelősség nagyon fontos, és ez adjon nekik erőt a további munkájukhoz, és biztos vagyok benne, hogy kiváló közéleti személyeket fognak még megismerni, és fogunk még mi is megismerni akár újabb pozíciókban.

[Tamás Csilla]
Most üzentél a fiataloknak, ezen túl esetleg van-e hozzáfűzni valóda ehhez a törvényhez?

[Kiss Rajmund]
Szerintem ez a legfontosabb.

[Tamás Csilla]
Tehát egy nagy, látszik-e, egy nagy tanulság? Így van.

[Kiss Rajmund]
Hogy a magyar köztársasági elnöknek is muszáj szembenéznie, hogyha voltak döntései, hogyha voltak hibás döntései. Én egy ilyen társadalomban szerettem volna élni. Nemcsak márai miatt emlékszem a rendszerváltozás előtt, édesapám is mindig azt mondta, hogy itt nincs senkinek semmilyen felelőssége, itt vannak ezek a kommunista vezetők, a kommunista politikusok, mindenki azt csinál, amit akar.

Hát esély, már nem. Ez már egy másik rendszer, ez egy másik világ, ez egy igazságosabb világ talán.

[Tamás Csilla]
Talán. Ugye baloldali médiumokban lehetett olvasni, hogy akár titkosszolgálati akció is lehetett ez. Te mennyire hiszel ebben, vagy mennyire gondolod azt, hogy ez tényleg egy valódi dolog volt, és hozott egy rossz döntést a köztársasági elnök, és ennek most megvannak a következményei.

[Kiss Rajmund]
Nincsen semmilyen információm természetesen az ügynek a hátteréről, én is csak a sajtóból értesültem. Ilyenkor mindig találgatnak. Az, hogy az ellenzék milyen politikai kapaszkodókat keres, az ő szempontjukból érthető, az utolsó fűszál is fontos lehet nekik.

A politikai napirendhez semmi közük nincsen, nem nagyon van olyan témájuk, amivel el lehetne érni a magyar polgárok millióit. A napirendet a kormány oldal írja, már onnan több mint 15 éve, vagy még több. Tehát ebben érthető az ő kétségbe esett kiáltásuk, hát ezekkel nem szoktunk foglalkozni.

[Tamás Csilla]
Magyar Péter Varga Judith ex-férje kitette egy posztot valamikor a hétvégén, és arról írt benne, hogy azért nem tetszik neki ez az egész, mert hogy nők szoknyája mögé bújtnak egyesek. Tehát ugye ezzel azt sejtette, hogy itt mások a felelősök, igazából csak elbújtak a hölgyek szoknyája mögött.

[Kiss Rajmund]
Én nem tudom, hogy kik a felelősek. Az biztos, hogy akik a döntésben részt vettek, két kiváló patriotanők, ők levonták a megfelelő következtetést, felelősséget vállaltak a saját döntésükért, és azt gondolom, hogy mindannyian hálásak lehetünk az ő eddigi tevékenységükért. Sajnos mindig van olyan tevékenység, ami nem fér bele abba, hogy a közéletben továbbra is Magyarországért és a magyar emberekért dolgozzanak.

Nagyon veszélyes. Ez mindannyiunknak óriási tanulság. Abszolút.

Tehát a több előadásomon beszélek hírnévről, kommunikációról, reputációról, és saját magamnak is olyan kritikát kell ilyenkor gyakorolnom, mert nem tudjuk. Tehát a hírnév, gyalog érkezik, és lóháton távozik csilla, nagyon veszélyes világban érünk, évtizedekig tanulhatunk, képezhetjük magunkat. Lehet 500 média megjelenése, mint tavaly 2023-ban, és egyszer valamit hibázok, és sajnos lehet, hogy el kell búcsúznom a stúdiótól, a kollégáktól, mert egy olyan hiba, ami nem fér bele abba, hogy minden nap a magyar emberek százezreihez szólhassa.

Ez nagyon veszélyes, és a politika még veszélyesebb. De közszereplőként tudjuk, hogy milyen felelősséggel tartozunk.

[Tamás Csilla]
Azért az elmúlt évszázadokban maradtak azért arcok, akikről felnézhetünk. Szerinted nekik mi volt a titkok? Ők mitől csinálták jól ezt a közéleti szereplést, felelősségvállalást?

[Kiss Rajmund]
Lehet, hogy nem derültek ki a rossz döntései. Van meg már minden kiderül. Bárki felvesz egy beszélgetést egy étteremben, egy bekapcsolt mikrofon, egy rossz poén, egy káromkodás egy politikus részéről, egy rossz vicc, egy rossz időpontban, rossz helyen.

Mindent felveszünk, és mindent elérünk. Azonnal kim van a neten, kim van a közösségi platformokon, megosztják, és erről beszél mindenki.

[Tamás Csilla]
Igen, ez a kontrollált világ egyébként.

[Kiss Rajmund]
Több millió ember értesült már Magyarországon is a közösségi médiumoknak, a platformjainknak.

[Tamás Csilla]
New York Times van az jelent meg, hogy egy szexbotrány miatt kellett lemondania.

[Kiss Rajmund]
Ez már természetesen a New York Times-ot minősíti, és azt, hogy külföldön hogyan tájékozódnak Magyarországról, ezt személyesen is átértem.

[Tamás Csilla]
Igen, ez a része is érdekes, hogy amikor egy ügy mondjuk napvilágra kerül, hogy aztán az milyen kommunikációs pályát fut be, de az is érdekes, ahogy ez kiderült, hogy azt latolgattak, hallgattam egy ilyen beszélgetést, hogy igazából lehet, hogy ez teljesen véletlenül, tehát hogy senki nem volt erre az ügyre rágyógyulva, hanem lehetséges, mondjuk egy joghallgató kuria honlapján ott kutakodott, és akkor belebotlott egybe az ügybe, és ugye küldötte egy levelet a 444-nek, és innen indult el ez az egész.

[Kiss Rajmund]
Hát, talán sajnálatos ügy, de nézzünk optimistán a jövő felé.

[Tamás Csilla]
Hogy tanulhatunk ebből?

[Kiss Rajmund]
Így van. Mindenkinek tanulságos, és várjuk az új elrakót.

[Tamás Csilla]
Na, és ki a tipped? Vagy tekit szeretnél ebben a pozícióban látni?

[Kiss Rajmund]
Na, nekem nincsenek ilyen jelöltjeim vagy kedvenceim. Biztos vagyok benne, hogy izgalmas heteknek nézünk elé, vagy maradjunk ennyiben, és akkor várjuk az új jelöltet.

[Tamás Csilla]
Oké. Na, a múlt hétnek egy izgalmas pontja volt, amikor Tucker Carlson és Putyin beszélgetése megjelent az X-en, illetve Tucker Carlson oldalán is. Először beszéljünk arról, hogy te mi az, amit mindenképp kiemelnél a beszélgetésből, és mindenképp szeretnéd kommentelni?

[Kiss Rajmund]
Hogy Ukrajna és az ukrán katonák biztos, hogy nem Magyarországért harcolnak. Nem ők védelmezik Európát. Ezt halljuk két éve, és ezt Putyin is megerősítette.

Ezt ágába sincs egyik NATO tagállam ellen sem fordulni, hogyha őt közvetlenül nem támadják, és abban is egyetértek, hogy közvetlenül pedig támadják, igenis, hiszen aki fegyvert ad az egyik félnek a háborúban, az részt vesz a háborúban.

[Tamás Csilla]
Ezt most hangsúlyoztal is az utóbbi időkben. Én csodálkoztam, hogy az elmúlt két évben...

[Kiss Rajmund]
Egyébként, hogyha valakivel harcolnál, sosem fogsz állni Istennek. Akkor, hogyha az ellenfélnek valaki folyamatosan pénzt ad és fegyvert, akkor tulajdonképpen közvetlenül beharcban áll ellened.

[Tamás Csilla]
Abszolút. Abszolút. Én azon csodálkoztam, és hálát adtam, hogy Putyin nem így áll hozzá, mert hogy simán így állhatná ehhez.

De most a napokban ezt azért elkezdte hangsúlyozni.

[Kiss Rajmund]
Simán nem akarja megtámadni egyik NATO tagján, ahogy csomó tanátó, még mindig a legjelősebb szövetség. De ami a legfontosabb, hogy a Baltikumban, a svéd NATO csatlakozással kapcsolatban, a svéd félelmek, volt, aki Magyarországon is sokszor mondta, még politikus is, hogy nem fog megállni Putyin kievné, kievnél sincs, mert kelet-ukrajnál van.

[Tamás Csilla]
Hát volt kievnél.

[Kiss Rajmund]
Volt, az is nagyon fontos, hogy miért vonta ki a csapatait, hiszen erről szó volt, ezt az ukrán félkérte tőle, és a törők közvetítő 2022 márciusában, Isztambulban a béketárgyalásoknak ez volt az egyik feltétele, hogy kivonulnak kievnőnek. Na mindegy, tehát a legfontosabb, hogy nem szeretne továbbmenni, sőt szerintem odáig sem szeretett volna elmenni, ameddig elment, és akkor fel akarta hívni szerintem a figyelmet arra, hogy tárgyalni kellene, és hogy nem fogja engedni, hogy ukrajnanátó tagállam legyen. Biztos, hogy nem fogja engedni, jövőre sem fogja, két év múlva sem fogja.

[Tamás Csilla]
Rengetegen megnézték az interjút. Én amikor láttam, vasárdél után 190 millión áltartott, de, és ő már látom képzelődni, most már 200 millión áltart. Szerinted ez az orosz történelem óra lekötthette az amerikai hallgatóságot?

[Kiss Rajmund]
Nem tudom, hogy az amerikaiokat mi kötile, nem hiszem, szerintem a saját történelem órájuk sem kötile őket az átlag amerikait, vagy inkább az, mert ők az amerikai történelmet tanulnak, főleg világtörténelmet, kevésbé, mint mondjuk mi Magyarországon, mi megtanult minden nagynak a történelmét.

[Tamás Csilla]
Ez Európában egy alap dolog, hogy a történelmet ismerni kell, hát azért az amerikaiak kevésbé ismerik.

[Kiss Rajmund]
Így van.

[Tamás Csilla]
Nekik nincs nagyon történelmük, az európai történelmet nem tartják fontosnak megtanulni.

[Kiss Rajmund]
Ez így van. Azt gondolom, hogy fontos meghagatni a másik felet. És ha csak két évig valaki diktátorozunk, akkor nem tudjuk meg, hogy mit gondolnak az oroszok a történelemről, a saját kultúrájukról, a kapcsolatukkal az ukrán nemzettel, az ukrán testvéreikkel, és milyen kapcsolatuk van a nyugattal, és tulajdonképpen mi történt velük a Szovjetunió felbomlása után, erről is beszélt az orosz elnök, Vladimir Putyin.

De angsolom a legfontosabb, akár nekünk magyaroknak és európaiaknak, hogy nem kell tartani az orosz agressziótól és az orosz fegyverektől, hiszen ezt megerősítette az orosz elnök. Természetesen rengeteg érdekes jelenet volt, érdekes pontja volt a beszélgetésnek, az éjszaki áramlat kettő felrobbantásán keresztül, a kárpátaljai élményein, az orosz elnöknek, hogy hallotta az embereket oroszul és magyarul beszélni, a büszke magyarok kalapot viselte Putyin emlékei szerint Kárpátalján, és ahogy mondta a műsorban, ukránul viszont senki nem beszélt Kárpátalján.

[Tamás Csilla]
Hát igen, csak pont ez a kommunikáció szerintem egy picit valami olyat sejtett, amit én csak bízom benne, hogy nem lesz ennek az a következmény, amit ugye a nyugat is hangoztat. Mert azért ebből az orosz történelmórából egy picit azt érezte az ember, hogy ez a birodalmi törekvés azért ott van benne.

[Kiss Rajmund]
Ahogy ez benne van Kínában, ahogy biztos Indiában, ahogy az Egyesült Királyságban, a Brittegben benne van, ugyanúgy élnek sokan, mint hogyha India még mindig az égköbe lenne a brit gyarmatbirodalomnak, pedig már nagyon régóta nem. Tehát ez az orosz lélek. Én nem mondtam, hogy ez igaz, azt sem mondtam, hogy jogos.

Egy szuverén állam Ukrajna a Szovjetunió 1992-es megszűnése óta. Ez tény, annyira tény, hogy Kijevben az első nagykövetség az Magyarország nagykövetsége volt Ukrajnában. Ez tény, természetesen ezt már gondolhatja máshoz.

Nem jelenti azt, hogy igaza is van, viszont a nyugatnak sem lehet mindig igaza. Ezt a felejt sütjük el.

[Tamás Csilla]
Igen, és ezért jó, hogyha mondjuk egy putyin gondolatvilága nem a nyugati sajtó szürőjén kerül hozzánk.

[Kiss Rajmund]
A legfontosabb felelősségünk mindannyiunknak. Mindenki, aki hozzá tud tenni. Sőt, ha megint máraira gondolunk, akkor mindenkinek hozzá is kell tenni.

[Tamás Csilla]
Márai-t olvastál? Annyit hivatkozol marára.

[Kiss Rajmund]
Spontány önnek a kis fiókokban. És mindenki felelős tényleg mindenkiért, ahogy szokták is mondani, de ez már nem márai idő. Minden magyar felelős minden magyarért.

De az biztos, hogy eszkalálódni van lehetőség. Megvan a veszélye. Meg is volt mindig az elmúlt két évben, hogy az orosz-ukrán háború eszkalálódik.

De a nyugat is folyamatosan provokál. A nyugat provokál fegyverekkel, szavakkal, mondatokkal, hírekkel, hírdömpingkel Oroszország ellen, Vladimir Putin ellen. Most miért ne üvetett volna le egy amerikai állampolgárra?

Ha már amerikai állampolgár, szerintem szintén óriási hír, hogy kész tárgyalni arról, hogy a Wall Street Journal-nak az az újságíróját, akit letartóztattak, kész elengedni, tárgyalni először, és akár egy fogoly cserére is hajlandó. Szerintem ez is újdonság. Én korábban ezt nem hallottam soha.

[Tamás Csilla]
Igen, sőt még azért az interjúban is lehetett azt érezni, hogy azért nem mindenáron. És az is egy nagy fejlemény.

[Kiss Rajmund]
Hogy tárgyalna a fogolyról, tárgyalna ukrajnáról. Tehát tárgyalóképes. Azt, hogy milyen feltételek mellett bizonyára a saját feltételei alapján, tehát mindenki a saját feltételi alapján tárgyal, a nyugat pedig nem.

Ukrajnában törvénybe ígtatták, hogy nem lehet tárgyalni Oroszországgal. Zelenszkij aláírta a törvényt, hogy nem lehet tárgyalni Vladimir Pudzsínnal.

[Tamás Csilla]
Ezt így diplomáciai szemmel, hogy értékeled törvényben. Ugye Tucker Carlson-t is nagyon-nagyon komoly vádak érték, sőt, ugye még eleinte úgy volt, hogy az Európai Unióból is kipitílták.

[Kiss Rajmund]
Ez a szép a nyugati demokrácia.

[Tamás Csilla]
Igen, igen, hajrá demokrácia. De aztán több mainstream médium is bejelentkezett Pudzsinnál, tehát most úgy néz ki, hogy azért többen is le fognak ülni vele, ha ő erre nyitott lesz. Egy-két ilyen megjegyzést...

[Kiss Rajmund]
Nem tudom, mennyire lesz nyitott. Azért Tucker Carlson-nak a személyisége, személye, múltja arra predesztinálta, és arra biztadhatta Putyint, hogy nem fogják megvágni az interjút. Nem fogják kiforgatni a szavait.

Nem fognak közbevágni. Erre utálsz is. Minden tisztelettel a CNN melletté szemben, amikor mondjuk a magyar külügyminiszter beszél a CNN-ben, és sokszor nem mondhatja el azt az egy mondatot, vagy azt a hármat, amit szeretne úgy, ahogy szeretne, mert mondjuk a Pulitzer-díjas Amanpour azt szól, hogy négyszer közbevág.

Ő egyébként már bejelentkezett a Kremlőbe korábban, ez igaz, de a CNN mondta, hogy ők már bejelentkeztek, csak a Kremlő nem adott időpontot, sőt elzárkózott az interjú előtt. Nem véletlen. Azért nem egyszerű.

[Tamás Csilla]
Igen, de én azt gondolom, hogy azért lesznek most sajtorganumok, akik felbátorodnak, és vállogat majd Putyin, hogy kivel szeretne, kivel nem.

[Kiss Rajmund]
Erre ugye az interjúban is utalt, minél többet összegyűjtünk, minél többet hallgatjuk meg egymást, annál kevesebb az esély az eskalációnak, és Isten örizz egy harmadik világháborút.

[Tamás Csilla]
Igen. Több érdekes komment volt ehhez az interjúhoz. Én a Verhofstadt-nak a pár mondatáról szeretnélek megkérdezni.

Azt érti, hogy a Carson interjú a legjobb a dolog, ami Putyinnal valahogy történt. Amerika holnap szenvedni fog attól, hogy megkérdőjelezhetetlenül és szűretlenül hazugságokat terjezt. Így halnak meg a demokráciák.

Na most egy demokrácia nem pont attól hal meg, hogyha szűrik az információt, kérdezem ezt költői módon nyilván, de kíváncsiak a véleményedre, hogy egy ilyet most simán be lehet nyugaton dobni, és emberek egyet értenek ezzel, annélkül, hogy mondjuk így végig gondolnák ezt a...

[Kiss Rajmund]
Ide jutott a nyugat. Egy igazság van számukra, amit az Egyesült Államok demokrata vezetése kitalált, és az ő tanácsadó, hogy ez az egy igazság van. Az ő teljesen mindegy, hogy mit mondanak Magyarországon, Pekingben, Új-Delhiben, Brazíliában, vagy akár az Egyesült Államokban, ne felejtsük el, hogy Tucker Carson, ott is akkora ellenség már, mint Donald Trump, a lakosság egyi részéne.

[Tamás Csilla]
Igen. Érintettük már, de mindenképp beszéljünk róla, hogy Magyarországra is rákérdezett Tucker Carson. Ez azért egy picit ilyen érdekes, vagy nem tudom, mert körülbelül egy hete talán Torockai jelentette be, hogy a mi hazánk igénytart Kárpát aljára, és ugye egyre többet kerül szóba ez a felvetés.

Mennyire jó az nekünk, hogy egy amerikai sztár újságíró is rákérdez egy ilyenre?

[Kiss Rajmund]
Szerintem azért fontos, hogy rákérdezett, mert a válasz fontos. Hiszen ott is az orosz elnök kifogta a szelet bármilyen olyan nacionalista, sovinista vitorlából, amivel korábban lehetett Kárpát alján operálni, miszerint a magyar kormány, a magyarok, vagy Orbán Viktor igénytartana, vagy igénytartott volna azokra a korábbi területeinkre. Ezt Vladimir Ugyi megerősítette, hogy soha nem beszélt erről Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnöküvel.

Pont teljesen mindegy, hogy ki mit állít. Tény. Nagyon nincsenek ilyen törekvések.

[Tamás Csilla]
Igen, igen, igen. Orosz-ukrán konfliktusnál, mert volt még egy fontos esemény, Zaluzsnit menesztette Zelenszkij. Ezt azért már így az elmúlt időszakban, talán az Ökonomist cikk után vált ez egyre kézzelfoghatóbbá, hogy itt Zaluzsni és Zelenszkij között egy nagyon komoly konfliktus van.

Szerinted minek köszönhető ez a nagyon-nagyon komoly döntés? Ugye itt nagyon sok érv volt, ami így a médiában forgott. Szerinted mi az oka?

A közvetlen oka?

[Kiss Rajmund]
Szerintem az, hogy Zaluzsni nemcsak a katonákat védte, és nem akart mészárosként bevonulni Ukrajna történelmébe, és nemcsak a hadtörténetbe, és egy jóval pragmatikusabb vezető volt, talán kevésbé politikus, de épp ezért akár még Zelenszkijre is komoly veszélyt jelentett. Emlékezzünk a korábbi nyilatkozataira állóháborúban. Nem tudnak már támadni, sokkal nagyobb létszámra lenne szükség, nem volt sikeres a toborzás, a kényszer toborzás.

[Tamás Csilla]
Túl őszinte volt?

[Kiss Rajmund]
Igen. Viszont korábban beszéltünk a hírnévről és a reputációról, szerintem ahogy csökkent az ukrán elnöknek a népszerűsége, úgy nőtt a vezérkari főnöki. És ez nem szerencsés.

És ez nem szerencsés az ukrán álmosokra szerint sem. És akár politikai ambíciói nem tudom, hogy lettek volna Zaluzsnénak, de az biztos, hogy az ukrán elnöknél valakinek el kellett vinni a balhét. Az elmúlt egy évet szinte ki lehet dobni a kukába.

Hány ember életébe került?

[Tamás Csilla]
Csak ez kihízi el, hogy ez Zaluzsné miatt van így.

[Kiss Rajmund]
Ha csak annyit dobok, hogy van egy új arc, akkor az reményt adhat ukrajnára. Reményt adhat az embereknek, hogy jön egy új kezdet. Mi tudjuk, hogy nem, de azért nem zárjuk ki, hogy több ezer vagy több százezer, vagy akár egymillió ember is elhiszi, hogy lesz egy új katona az éle, aki eddig is egyébként a szárazföldi csapatoknak a vezetője volt.

Egy orosz ajkú, orosz a családja, nincs jobb a családjával, főleg az orosz média szerint, ugye a Szovjetunióban született, 56 éves, Moszkvában végzett a Katonai Akadémián.

[Tamás Csilla]
És kimondhatatlan neve van, kerülőd látom.

[Kiss Rajmund]
Nem gondolom, hogy közvetlen provokáció lenne, hogy pont egy orosz tábornok fogja vezetni a csapatokat Oroszország ellen, de egyébként Ukrajnában is végzett, de először a Moszkvai Katonai Akadémián, de az biztos, hogy más a megítélése a seregben is, állítólag, és Ukrajnában is, mint az előnek.

[Tamás Csilla]
Igen, azért csodálkozom, hogy te bízol abban, hogy ez valaki...

[Kiss Rajmund]
Kommunikáció szempontból, kommunikáció stratégiai szempontból, szerintem rossz döntés, hibás döntés, minden szempontból rossz döntés. Tehát igazából az első számú katonára és a hadvezérre hősként tekintettek Ukrajnában. Azok is, akik már kiábrándultak a háborúból.

Nemcsak a katonai sikerek miatt is, hanem Zsaluszné volt az az ember, aki a legnehezebb pillanatokban is el tudta hitetni az emberekkel, de főleg a katonáival, hogy egy csapat vagyunk, egyacél, együtt megyünk, és ha van is kudarc, fel tudunk ebből állni. Még az elmúlt évben is, amikor nagyon sok pofont kaptak a katonák is, a hadsereg is, óriási vesztességekkel, a rengeteg pénz és a fegyverek ellenére. Szerintem ez rossz döntés volt, és ennek később lehetnek politikai, stratégiai, és katonai negatív következménye is.

Meg fogjuk látni.

[Tamás Csilla]
Igen. Szerinted Amerikanél külhozhatta meg ezt a döntést Zelenszkij?

[Kiss Rajmund]
Nem hiszem, hogy bármilyen döntést meghozott.

[Tamás Csilla]
J. Sullivan azt mondta, hogy ezt abszolút önállóan hozta meg ezt a döntést.

[Kiss Rajmund]
Tök nem olyan őszinték, mint Ursula von der Leyen, aki büszke az amerikai tanácsadóira. Biztos, hogy nem lehet ilyen döntést meghozni. Az Európa-Unió, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok minimum tájékoztatása, de szerintem akár jóváhagyása nélkül.

[Tamás Csilla]
Kifutottunk az időből, lenne még egy témánk, ugye most a Novák-Katalin ügye az bejött, de egy-két mondatban beszéljünk erről. Volt egy ENSZ közgyűlés, a béke és a biztonság megteremtése jegyében telt. Kint volt Sziártó Péter is.

Akkor most tényleg, hogy nagyon nagy léptek kell, te mit emelni aki ebből?

[Kiss Rajmund]
Az ENSZ közgyűlésből? Mert azt, hogy Sziártó Péter mit mondott nyújra?

[Tamás Csilla]
Akár az is, ugye itt Guterres-szel együtt azért nagyon összhangban volt a kommunikáció egyetértenek.

[Kiss Rajmund]
Egyébként egyébként fontosabb, hogy mi az ENSZ feladata, miért van az ENSZ, miért fizetjük a tagdíjad, miért vagyunk büszke tagja, hogy legyen béke. És ennek nem kell, hogy utópia legyen. A legnagyobb felelősség az ENSZ főtitkárnak, hogy ne eszkalálódjon a helyzet a közel-keleten, és ne eszkalálódjon a helyzet az orosz-ukrán fronton.

Emelleteikén természetesen szótejtettek a fekete tengeri Gabona megállapodásról, de az ENSZ-ben, a beszédében ezt emelte ki Szijjártó Péter, azt mondta a külügyminiszterünk, hogy soha nem volt még ekkora a veszélye a III. világháborúnak, ezért itt New Yorkban kérte az ENSZ vezetését, ott, nem itt, hogy tegyenek meg mindent, hogy a háború ne terjedhessen ki. Ez a legfontosabb üzenete.

[Tamás Csilla]
Igen, egyébként Guterres beszélt még a BT megosztottságáról is.

[Kiss Rajmund]
A BT az nem a betéti társasága, az az ENSZ biztonsági tanácsa, mivel van kínai és van orosz tagja is az ENSZ biztonsági tanácsának, azért természetesen a legfontosabb döntéseket pármikor is nyugodtan megvédőzhetják. Egyébként ezt sem ők találták ki, hanem a nyugati partnerek.

[Tamás Csilla]
Azt is mondta Guterres, hogy a világ első számú béketeremtője kell lenne, hogy legyen az ENSZ.

[Kiss Rajmund]
Szerinted erre van remény? Sok sikert? Nem, nem hiszem.

[Tamás Csilla]
Nem.

[Kiss Rajmund]
Az Egyesült Államoknak kell tárgyalniak, és a világ vezető nagyhatalmainknak kell megegyeznie. Elsősorban itt a legbefolyásosabb ENSZ tagállam, a világon az Egyesült Államok. Jelenleg egy háború párti, itt ott a világban, provokatív, tájvanon, közel-keleten, ukráufronton egy provokatív adminisztráció van.

Nem mondanám, hogy háború párti, de néha mégis úgy tőlik. Meg kell nézni, hogy Donald Trump alatt kivel háborúzott éppen az Egyesült Államok, senkivel megjegyzem. Remélhetőleg 2025-et egy új elnökkel kezdje az Egyesült Államok, és mi a világban, akit békét szeretnénk.

[Tamás Csilla]
Dobálózzak most itt az idézetekkel, még azt is mondta Guterres, hogy a világ... a káosz korszakába lépett, és akkor közös fellépés hürgetett különböző területeken. Hát volt egy olyan érzésem, ha becsukom a szemem...

[Kiss Rajmund]
De ezt papára mondja, ne nekünk!

[Tamás Csilla]
Akkor még minthogyha a Schwab-féle világozdasági fórumnak a szlogenjeit hallanám, meg azokat a felvetéseket, hogy itt a pénzügyi rendszer megreformálásáról beszélt, globális katasztrófákat vizionált.

[Kiss Rajmund]
Nincsenek rossz kapcsolatban sem Davos és az ENSZ, sem pedig az ENSZ alapítója.

[Tamás Csilla]
Olyan, minthogyha azokat a víziókat, amiket Schwab-ék fölvázoltak, az ENSZ ezekre tényleg kézzelfogható megoldásokat keresne, és nem megnyugtató például a pénzügyi rendszer megreformálásával kapcsolatos tervük, sem ezek a globális katasztrófának nevezet, de itt ugye a járványokról van például szó. Erről a Hit Rádióban egyébként már többször beszéltünk, hát ez a megoldással sem tűnik megnyugtatónak, vagy legalábbis a tervek nem tűnnek megnyugtatónak. És akkor itt az adatvédelemtől kezdve hamis hírek elleni harcról is beszélt.

Hát igen, így is lehet eufemisztikusan fogalmazni, de eddig legalábbis azt látjuk, hogy cenzuráról van szó.

[Kiss Rajmund]
A forradalom, ha valakinek ellen forradalom, hát ilyen a hamis hírek. Mennyik oldalról nézünk?

[Tamás Csilla]
Igen, igen, igen. Szóval ennek fényében Magyarország és az ENSZ kapcsolatáról te hogy vélek?

[Kiss Rajmund]
Sok mindenben más gondolunk, akárcsak az Európai Unió kapcsán is. Erős, független nemzetállamokban hisz Magyarország, és úgy tűnik, évek óta, hogy a legtöbb magyar ember is, viszont akkor nem adna jennyire erős politikai mandátumot azoknak, akik eldöntik, hogy például Magyarországot kiképviselje az ENSZ-ben. Az ENSZ pedig egy globalista, elitista politikával próbálja menteni a sűjjedő hajót, de szerintem nehéz.

A nyugatnak észre kell venni, hogy van kelet is, meg van dél is, és le kell ülni, tárgyalni, egyasztalgozni, és kultúráltan, alázattan, akár még néhatalán szerényen is meghallgatni a másik felet, és együtt keresni megoldást a problémára, nem pedig ideológiát exportálni, és azt is megmondani, hogy nekem mire kellene most gondolnom.

[Tamás Csilla]
És majd figyeljük a konkrét tetteket a magyar kormány részéről, hogy ebbe itt felsorolt területeken majd hogy fog dönteni. Köszönöm, hogy itt voltál ismét.

[Kiss Rajmund]
Köszönöm szépen.

Legfrissebb