Ugrás a tartalomra

Botrány: hazugságot állított Magyarországról az amerikai ENSZ-nagykövet, a magyar diplomatákat nem hagyták szóhoz jutni

Egy svédországi esetet írt Magyarország számlájára.

Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet beszédében valótlanul állította, hogy Magyarországon megrongáltak egy holokauszt-emlékművet. A magyar nagykövetnek nem adtak szót, hogy jelezhesse, hogy ez az eset Svédországban történt - számolt be a Hetek.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló találkozón, amelynek a házigazdája az Egyesült Államok volt, az USA ENSZ-nagykövete beszédében párhuzamot vont a zsidó temetők ausztráliai összefirkálása, az állítólagos magyarországi emlékműrongálás és az ukrajnai háború között.

Múlt héten horogkeresztet festettek egy zsidó temetőben Ausztráliában. Egy holokauszt-emlékművet megrongáltak Magyarországon. Egy orosz rakéta eltalált egy ukrajnai zsinagógát, és kevesebb, mint 20 mérföldre innen, Bloomfieldben, New Jerseyben Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára gyűlöletből. Mindez egy hét alatt”

- kezdte beszédét Linda Thomas-Greenfield.

Az amerikai ENSZ-nagykövet arra akarta felhívni a figyelmet, hogy „az antiszemitizmus elterjedt és növekszik világszerte”, és a gyűlöletkeltésben a főáramú politikai szereplők, hírességek és hatalommal bíró emberek is részt vesznek.

A nagykövet arról is beszélt, hogy a Biden-kormány év végéig megalkotja az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti stratégiáját, amelyre úgy tűnik, hogy szükség is lesz, hiszen az Egyesült Államokban élő zsidók 40 százaléka inkább megváltoztatja a viselkedését, mert fél az antiszemita támadásoktól, New Yorkban pedig 125 százalékkal nőtt tavaly novemberben a zsidók elleni gyűlöletbűncselekmények aránya.

Az Amerikai Zsidó Bizottság felmérése szerint az USA-ban élő zsidók 89 százaléka még mindig problémának látja az antiszemitizmust az országban, és 82 százalékuk szerint az elmúlt öt évben tekintve csak tovább romlott a helyzet, és folyamatosan nő az ellenségesség a közösségeikkel szemben.

A magyar delegáció és a Magyarországot képviselő nagykövet részt vett az ülésen, de nem kaptak felszólalási lehetőséget, így a csúsztatás miatt csak a találkozó után tudtak tiltakozni. Az amerikai ENSZ-nagykövet elismerte, hogy hibázott, de nem korrigálta az állítását a nyilvánosság előtt, csak kihúzták a beszéd leiratában a Magyarországról szóló mondatot.

(Hetek)

Legfrissebb