Ugrás a tartalomra

Hazánkban több mint négyezer gyermeket nevelnek meleg párok

Ez azonban nem a teljes szám.

Photo by Piron Guillaume / Unsplash

A 2022-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon megháromszorozódott azoknak a családoknak a száma, ahol meleg párok nevelik a gyermekeket - számol be a 444.

Míg 2016-ban, az úgynevezett mikrocenzus során 681 azonos nemű, kisgyereket nevelő párt írtak össze, 2022-ben már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak. Ezekben a családokban 4125 kisgyerek él – írja az RTL a KSH-tól kikért adatok nyomán.

A statisztikákban ráadásul az úgy nevezett "szivárványcsaládok" tényleges számának csak egy része jelenik meg, teszik hozzá; ezt a KSH az adatfelvétel sajátosságaival magyarázza.

„A népszámlálási kérdőív arra ad lehetőséget, hogy megállapítsuk, hány fő van, aki bejegyzett élettársi családi állapotú, illetve hogy hányan voltak azok a személyek, akik egy háztartásban élnek, azonos neműek, és élettársi viszonyt adtak meg”

– felelték az RTL kérdésére.

Vagyis azokról, akik vagy nem jelezték kölcsönösen élettársi viszonyukat, vagy külön háztartásban írták őket össze, a népszámlálás nem nyújt információkat.

Legfrissebb