Ugrás a tartalomra

Három fogvatartott kínai egyházi vezető szabadon bocsátását követeli egy keresztényüldözést figyelő szervezet

Nem kaptak jogi képviseletet azzal az indokkal, hogy "nemzetbiztonság veszélyeztetésével" gyanúsítják őket.

Photo by Yan Ke / Unsplash

Egyre nagyobb az aggodalom három, jelenleg Kínában börtönben tartott egyházi vezető miatt.

Lian Changnian lelkész, fia, Lian Xuliang lelkész és munkatársa, Fu Juan asszony 2022 augusztusa óta van fogságban csalás és "gonosz szekta népszerűsítésének" vádjával. A családtagok elmondták, hogy aggódnak a jólétükért, mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy mi történt velük.

Az egyházi vezetők nem kaptak jogi képviseletet azzal az indokkal, hogy "nemzetbiztonság veszélyeztetésével" gyanúsítják őket.

Kiri Kankhwende, a keresztényüldözést figyelő Christian Solidarity Worldwide (CSW) szervezet munkatársa a Premiernek elmondta, hogy a fogvatartottakat "kijelölt helyen tartózkodó megfigyelés alatt tartják".

"Ez azt jelenti, hogy a kormány nagyon hosszú ideig vád nélkül tarthatja őket fogva, elzárva őket családjuktól, barátaiktól és közösségüktől"

- mondta Kankhwende.

Az egyházi vezetők a Xi'an-i Bőség Egyháza nevű, nem bejegyzett egyházi felekezethez tartoznak, amelyet a hatóságok két nappal azután tiltottak be hivatalosan, hogy vezetőit a rendőrség elfogta. Kínában minden egyházat be kell jegyeztetni a kormánynál, hogy biztosítsák, hogy jogilag engedélyezettek és a vallási ügyek hivatalának felügyelete alatt állnak.

Sok egyház esetében megtagadják a nyilvántartásba vételt, vagy azok döntenek úgy, hogy nem regisztráltatják magukat, mert aggódnak a kormányzati ellenőrzés miatt, például hogy alávetik magukat a felügyeletnek, vagy hogy hűséget fogadnak a kommunista pártnak. Kankhwende szerint ez kiszolgáltatottá teszi a be nem jegyzett egyházakat.

"A kínai kormány azért teszi ezt, hogy legyen alapja letartóztatni őket. Semmi rosszat nem tettek, egyszerűen csak gyakorolják a hitüket"

-magyarázza.

Az egyházi vezetők elleni szélsőséges vádak egyre gyakoribbak Kínában. A kínai hatóságok 2021 márciusa óta legalább 24 be nem jegyzett protestáns egyházi vezetőt és alkalmazottat vettek őrizetbe csalás gyanújával. A mai napig 17-en továbbra is előzetes letartóztatásban vannak.

"Aggasztó látni, hogy a kínai kormány ilyen nagyszámú lelkészt, prédikátort és egyházi alkalmazottat vesz őrizetbe és börtönöz be, kényszerítő eszközöket alkalmazva. Ismételten felszólítjuk a kínai kormányt, hogy hagyjon fel a vallási közösségek vallásuk gyakorlása miatt történő célbavételével, és engedjen szabadon minden olyan házi egyházi vezetőt és tagot, akit hamis vádakkal vettek őrizetbe vagy börtönbe"

-mondta a CSW alapítója és elnöke, Mervyn Thomas.

(Premier Christian News)

Legfrissebb