Ugrás a tartalomra

Harari: Az MI lehet, hogy új Bibliát fog írni

"Néhány éven belül talán lesznek olyan vallások, amelyek valóban helyesek" - állítja Yuval Harari, aki elutasítja a Bibliát mint alapvető igazságot.

Photo by Tim Wildsmith / Unsplash

Yuval Noah Harari izraeli író, professzor és a Világgazdasági Fórum tanácsadója úgy véli, hogy az MI (mesterséges intelligencia) nemcsak egy új vallási szöveg megalkotásának küszöbén áll, hanem egy valóban igaz szöveg írhat meg.


Harari a múlt hónapban a portugáliai Lisszabonban Pedro Pinto újságíróval folytatott beszélgetést, az MI-ről és "az emberiség jövőjéről" és e közben tette ezt a megdöbbentő állítást, amelyben az MI számítógépes teljesítményének növekedését más, történelmet megváltoztató találmányokhoz, például a nyomdagéphez hasonlította.

Harari azonban kifejtette, hogy a nyomdagéppel vagy a Gutenberg-bibliával ellentétben

az MI képes teljesen új, a korábbi emberi fejlődéstől eltérő ötletekkel előállni.

"A nyomdagép annyi példányt nyomtatott a Bibliából, amennyire Gutenberg utasította, de egyetlen új oldalt sem hozott létre" - mondta.

Nem voltak saját ötletei a Bibliával kapcsolatban. Jó-e, rossz-e, hogyan kell ezt értelmezni."

A mesterséges intelligencia képes új ötleteket létrehozni. Még egy új Bibliát is képes megírni."

Photo by Aaron Burden / Unsplash

Harari félretéve nem csak a kereszténység, hanem az összes világvallás évezredes állításait az isteni ihletettségről, azt mondta, hogy az AI beteljesítheti azt a vallási álmot, hogy a könyvet egy emberfeletti intelligencia írja.

A történelem során a vallások mindvégig arról álmodtak, hogy egy emberfeletti intelligencia, egy nem emberi lény írja a könyvet"

- mondta.

"Minden vallás azt állítja, hogy az övét Isten, míg a többi vallás összes többi könyvét, emberek írták"

-fogalmazott.

Harari ezután felvetette, hogy annak ellenére, hogy a világ három ábrahámi vallása több mint 3,8 milliárd embert foglal magában világszerte, a mesterséges intelligencia végül talán megadja azt, ami szerinte egy "helyes" vallás lenne a tömegek számára.

A group of artificial intelligence robots answering the question
Photo by Mohamed Nohassi / Unsplash
Néhány éven belül talán lesznek olyan vallások, amelyek valóban helyesek"

- mondta.

"Gondoljunk csak egy olyan vallásra, amelynek szent könyvét egy mesterséges intelligencia írja. Ez néhány éven belül valósággá válhat"

-tette hozzá.

(CP)

Legfrissebb