Ugrás a tartalomra

Harari: "a mesterséges intelligencia leigázhatja az emberiséget"

Szerinte három probléma veszélyezteti az emberiség fennmaradását.

Yuval Noah Harari - Kép forrása: Jasmina Tomic / TED

Yuval Noah Harari, történész és író egy friss panelbeszélgetésen hosszan beszélt az ökológiai összeomlásról, a technológiai zavarokról, és a globális háborúkról.

Miközben számos technológiai vállalat a mesterséges intelligencia előnyeit hirdeti, sokan vannak, akik a mesterséges intelligencia veszélyeivel kapcsolatban kongatják a vészharangot.

Yuval Noah Harari történész és író figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire. Kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia képes leigázni és megsemmisíteni az emberiséget.

"Ami a mesterséges intelligencia veszélyét illeti, bár 10 évvel ezelőtt ez még csak egy sci-fi forgatókönyv volt, amely csak egy nagyon szűk szakértői közösséget érdekelt, ma már visont felforgatja a gazdaságunkat, a kultúránkat és a politikánkat. Néhány éven belül a mesterséges intelligencia kikerülhet az irányításunk alól, és vagy leigázhat, vagy megsemmisíthet bennünket"

- mondta Harari a Cambridge-i Létezési Kockázatok Tanulmányozásának Központja (CSER) és a Cambridge-i Egyetem King's College-ja által nemrégiben megrendezett panelbeszélgetésen tartott előadásában.

A 48 éves izraeli származású író beszédében elmondta, hogy az emberiségnek ma számos problémával kell szembenéznie. Rámutatott, hogy három egzisztenciális probléma veszélyezteti az emberiség fennmaradását: az ökológiai összeomlás, az olyan technológiák által okozott technológiai zavarok, mint a mesterséges intelligencia, és a globális háború.

A továbbiakban elmondta, hogy e fenyegetések közül kettő már most is jelen lévő valóság, amely körülöttünk bontakozik ki. Harari szerint az ökológiai rendszer összeomlóban van, és évente több ezer faj pusztul ki.

" Talán már csak néhány év választ el minket attól, hogy átlépjük azokat a kritikus küszöböket, amelyek az emberi civilizációt a kihalás veszélyének teszik ki".

Bár Harari szerint a jövő bizonytalan, elmondta, hogy létezhetnek olyan modellek és elméletek, amelyek azt állítják, hogy a mesterséges intelligenciák végül tudatosak vagy érzőek lesznek. Figyelmeztetett, hogy ezek nem csak az emberi civilizációt, hanem magát a tudatosság "fényét" is elpusztíthatják. A szerző szerint a mesterséges intelligenciák az egész ökológiai rendszert átkonfigurálhatják a saját igényeik szerint, amihez véleménye szerint nem feltétlenül lesz szükségük tudatosságra.

Harari ellenlépésként azt javasolta, hogy nem láthatjuk előre, hogy az MI milyen típusú fenyegetéseket és veszélyeket fog teremteni.

"Amire szükségünk van, az az, hogy olyan szabályozó intézményeket építsünk, amelyek élő intézmények, amelyek képesek megérteni és reagálni a dolgokra, ahogy azok fejlődnek.”

(IE)

Legfrissebb