Ugrás a tartalomra

"Rossz anya vagyok?" - hamis bűntudattal küzdenek a közösségi média miatt az édesanyák

A szakértő szerint az édesanyáknak törődniük kell magukkal, és fel kell ismerniük a köösségi médián látott hamis valóságot.

A közösségi oldalakon látott"tökéletes családok", "szuperanyák" folyamatos bűntudatban tartják az édesanyákat egy keresztény nevelési szakérő szerint.

Alli Worthington, öt fiú édesanyja, gyakorlati tanácsokat osztott meg arról, hogyan kezelhetik az anyák a mai kihívásokat, mint például a közösségi média okozta bűntudatot és alacsony önbecslést.

Egy nemrégiben készült interjúban, amelyet az Evangelical Christian parachurch ministry Focus on the Family-vel készítettek, a "Remaining You While Raising Them: The Secret Art of Confident Motherhood" című könyv szerzője hangsúlyozta, hogy az anyáknak gondoskodniuk kell magukról, prioritásként kell kezelniük az érzelmeiket, segítséget kell kérniük, amikor szükséges, és fel kell ismerniük a közösségi médián látott hamis valóságot.

"Úgy gondolom, hogy az anyaság mindig is nehéz volt. Nekem is az. Meglepődtem, amikor anyává váltam és fiatal gyerekeket neveltem. Teljes állású anya voltam. Azok az első évek fizikailag kimerítőek voltak, de nem elégítették ki az intellektuális igényeimet. Ez egy igazi kihívás volt számomra, mert senki sem figyelmeztetett erre"

- mondta Worthington.

"De ami most igazán törést okoz az édesanyákban, az egy új dolog, amire korábban nem került sor, a közösségi média"

- tette hozzá, utalva egy felmérésre,

amely szerint az anyák 96 százaléka bűntudatot érez, az első számú ok pedig a közösségi média.

"Az anyukák egy "jó" nap után (tudod, idézőjelben) kinyitják a telefonjukat, és elárasztják őket azok a posztok, amelyek azt a látszatot keltik, hogy más nők mindent jól csinálnak"

- tette hozzá Worthington.

"Ezek a képek, tudod, gyerekek, akik fehér ruhában vannak, és nem koszosak. A kutya mosolyog a fotókon. A ház makulátlan. Közben pedig minden nő, aki a való világban él, három napja nem mosott hajat, és a kutya épp most hányt a szőnyegre, és legszívesebben elhajítanánk a telefonunkat. A közösségi média tényleg kivégzi az anyák boldogságát, békéjét és örömét."

Worthington arra figyelmeztette az anyákat, hogy ne hibáztassák magukat, ha a gyerekük rosszul viselkedik, mert ez nem minden esetben tükrözi az anya képességeit.

"A gyerekeid fognak rossz dolgokat csinálni, mert gyerekek. Ha úgy neveljük őket, hogy minden, amit tesznek, az anyaságunk és szülőségünk tükre, boldogtalanok leszünk"

- mondta, emlékezve egy szomszédja tanácsára.

"Minden alkalommal, amikor hibázol, azt gondolod, hogy Isten rossz Atya lenne? Isten tökéletes Atya, és az Ő gyermekei mégis hibáznak. Miért állítasz magad elé magasabb mércét, mint Isten?"

Végül rájött, hogy még ha mindent jól is csinálna anyaként, "a gyerekek akkor is csak gyerekek maradnak."

" Néha fejlődnünk kell és tesztelnünk kell a határainkat. És tudod, ez egy nagyon nehéz ugrás, mert ez a bűntudat érzés annyira természetes"

- tette hozzá.

"Ez csak a mi huzalozásunk része, és különösen az anyáké. Szerintem sok felelősséget vállalok azért, hogy a gyerekeim nem viselkednek tökéletesen."

Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, nem fognak mindenre emlékezni a fiatalabb éveikből. Worthington szerint ennek a valóságnak meg kellene könnyítenie azon a nyomáson, hogy tudják, ha hibáznak is a nevelés során, a gyerekeik nem fognak minden hibára emlékezni.

"A gyerekek nem emlékeznek ezekre a dolgokra. Nyugodj meg. Csak élvezd őket. Bújj oda hozzájuk. Olvass nekik könyveket. Érezd jól magad. "
"Nem kell mindennek optimálisnak lennie. Még akkor is, ha folyamatosan megnyitjuk az Instagramot és a TikTokot, és azt látjuk, hogy 'ezt kell tenned', meg 'azt kell tenned', és 'organikus búzát kell termesztened a hátsó kertedben és szendvicseket kell készítened', és mindenféle dolgokat kell csinálnod."
"Valójában, amikor a gyerekeink kicsik, egészen egyszerűen csak élveznünk kell a velük együtt töltött időt."

- mondta Worthington.

(CP)

Legfrissebb