Ugrás a tartalomra

Gyomorforgató: szexre kényszerített kisfiúkat egy volt hittan tanár

A volt lelkész több ifjúsági csoport szervezője volt.

Kép forrása: freepik

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emelt a férfi ellen.

A vád szerint a vádlott – egy volt egyházi személy – Bács-Kiskun vármegyei szolgálata alatt aktívan bekapcsolódott az egyház ifjúsági közösségi életébe, több csoport szervezője volt. Fiúgyermekek is rendszeres látogatói voltak a plébánián kialakított közösségi térnek. A férfi hittant tanított, a szertartásokon segítőként foglalkoztatott, illetőleg anyagilag is támogatott több vele kapcsolatba került kiskorút.

Megismerve a családi és anyagi körülményeiket több fiút pénzzel, élelmiszerrel vagy más ajándékokkal támogatott, ezeket a juttatásokat a plébánia látogatásához kötötte.

A férfi a fiúgyermekekkel egy közösségi oldalon is kapcsolatban állt, ahol bizalmasan becézgetve őket, találkozásokat sürgetett velük.

A vádlott 2019 és 2022 között négy kiskorúval – ketten közülük tizennégy év alattiak voltak – végzett szexuális cselekményt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő, a férfi befolyása alatt álló kiskorúak zavarukban eltűrték a vádlott cselekményét.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiváló szakmaisággal folytatott nyomozása eredményeként az egyházi szolgálat alól azóta már felmentett férfit őrizetbe vette.

Az ügyészség az elfogása óta letartóztatásban lévő férfit többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja. Vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat.

Emellett a férfit a törvény kötelező rendelkezése alapján végleges hatállyal el kell tiltani minden olyan foglalkozástól, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását vagy gyógykezelését végzi, illetve kiskorúval egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll – olvasható a közleményben.

(Index)

Legfrissebb