Ugrás a tartalomra

Gyermekvédelmi törvény: gyónási titok mögé bújhatnak a pedofilok?

Az egyházi személyek nem kötelesek feljelentést tenni.

Kép forrása: Oleg Nikishin/Newsmakers

A Fidesz szerda délután egy közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy kizárólag olyan módosításokat támogat, amelyek szigorítanak a gyermekvédelmi törvényeken.


Közleményt adott ki a Fidesz szerda délután, amelyben aláhúzza, hogy a gyermekvédelmi törvényhez csak olyan módosítást támogat, amely szigorít rajta. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben, ám a gyónási titokra vonatkozó szabályozást nem kell módosítani. - számol be az Index.

A Fidesz-frakció a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz – hangsúlyozza közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Azt írják:

"Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen.”

Mint ahogy azt az Index megírta, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény új, múlt pénteken benyújtott kiegészítése szerint

az egyházi személyek a titoktartási kötelezettségük miatt nem kötelesek feljelentést tenni a gyermekek ellen irányuló bűncselekmények miatt.

Emellett kihallgatni sem lehet majd őket ezekkel a titkokkal kapcsolatban.

(Index)

Legfrissebb