Ugrás a tartalomra

Gyermekbántalmazás: tagadta a vádakat a győri szerzetestanár

Eltiltották a szolgálattól.

A győri bencés gimnázium, templom és rendház, kollégium épületegyüttese (csodalatosmagyarorszag.hu)

A napokban döntöttek a győri Czucsor Gergely Bencés Gimnáziumban történt gyermekbántalmazási ügyről. A szerzetestanárt eltiltották a szolgálattól.


"Fiatalkorú sérelmére az egyik szerzetestanár zaklatást, sorozatos érzelmi, hatalmi és szexuális abúzust követett el"

– áll a Szent Mór Bencés Perjelség által a napokban nyilvánosságra hozott dokumentumban, amelyben ismertetik az 1990- ben történt gyermekbántalmazási ügyet.


2018-ban Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja több bejelentést is kapott az üggyel kapcsolatban, amelynek következtében felálítottak egy bizottságot, és vizsgálatot indítottak.

A vallomások alapján az akkor még állandó bentlakásos rendszerben működő fiúgimnáziumban több fiatalkorú sérelmére elkövetett szexuális zaklatások bűncselekményei valósultak meg. A meghallgatott személyek minden esetben egy bántalmazót neveztek meg.

A bizottság kérdőre vonta az ügyben érintett szerzetestanárt, azonban ő mindent tagadott. Sárai-Szabó Kelemen perjel, az érintett személy szerzetes előljárója azonban előzetes vizsgálat vádjának súlyossága és megalapozottsága miatt eltiltotta őt a szolgálat gyakorlásától, és olyan tartozkodási helyet jelölt ki számára, amely megakadályozza a bűntett megismétlésének lehetőségét.

Az ügyben, mivel az már az elévülés hatálya alá esik, feljelentés nem történt, valamint az áldozatok részéről sem merült fel, hogy az egyházi bírósági tárgyalásokon túl rendőri feljelentés is történjen.

A győri perjelség és a fenntartásában működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium bocsánatot kért minden és érintettől, valamint kifejezték támogatásukat a sértettek felé.

(index)

Legfrissebb