Gyarmatosít Európa: LMBTQ törvényekhez köti az EU gazdasági megállapodásait az afrikai országokkal

Ha az afrikai országok részesülni akarnak az európai országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokból, akkor meg kell változtatniuk az abortuszra és az LMBT-jogokra vonatkozó törvényeiket, ez pedig az afrikai vezetők felháborodását váltotta ki.

Tavaly az afrikai és az európai országok új kereskedelmi megállapodásról tárgyaltak, a poszt-Cotonou néven ismert megállapodásról. Az afrikai országok azonban elégedetlenek.

"Az Európai Unió nem tekint minket egyenrangú tárgyalópartnernek"

- mondta Samuel Acuti, Uganda parlamenti képviselője a Nederlands Dagblad holland napilapnak.

Szerinte az Európai Unió rá akarja erőltetni a megállapodást Afrikára, anélkül, hogy figyelembe venné az afrikai hiteket, hagyományokat és kultúrát.

"Olyan záradékokat kellene elfogadnunk a homoszexualitásról, a nemekről és a szexualitásról, amelyek mérföldekre vannak a mi világunktól"

-mondta.

Acuti egészen a közelmúltig soha nem hallott a transzneműségről. Rákeresett a kifejezésre a Google segítségével, és megdöbbent.  

Tájékoztatta az ugandai elnököt a megállapodásról, és valószínű, hogy Uganda, ahol a homoszexualitást törvény tiltja, nem fogja aláírni a paktumot a jelenlegi formájában.


A tárgyalások során az Európai Unió cseh képviselője, Tomáš Uličný rámutatott, hogy a megállapodás csak a diszkrimináció minden formájának elutasításáról tesz említést. Ez azonban nem győzte meg Acutit.

"A kifejezések szó szerint nem szerepelnek a szövegben, ehelyett olyan megállapodásokra hivatkozik, amelyek megemlítik őket. Az egyezmény pedig azt mondja, hogy bele kell egyeznünk ezekbe a paktumokba"

-hangsúlyozta.

Az egyik vitatott megállapodás, amelyre Acuti utal, az úgynevezett "Nemzetközi technikai iránymutatás a szexualitásról". Ez egy olyan dokumentum, amely részletesen meghatározza, hogyan kell a gyerekeket a homoszexualitásról, a maszturbációról, a szexualitásról, a terhességről és a transzneműségről nevelni. Az öt és nyolc év közötti gyerekeknek például szüleikkel vagy tanáraikkal együtt kell elgondolkodniuk saját nemükről.

Ha az afrikai országok aláírják a paktumot, akkor be kell tartaniuk az európai nézeteket az abortuszról és a homoszexualitásról. Ha nem változtatják meg ennek megfelelően a törvényeiket, akkor "arányos intézkedések" várnak rájuk, így tehát ezek az afrikai országok a kereskedelmi megállapodás előnyeit akarják élvezni, fel kell áldozniuk szuverenitásukat.

(CNE)