Ugrás a tartalomra
LGBTQAfrikaEurópaEUKülföldHírek

Gyarmatosít Európa: LMBTQ törvényekhez köti az EU gazdasági megállapodásait az afrikai országokkal

Az egyik ugandai politikusnak helyben kellett rákeresni, hogy mi az a "transzneműség".

Photo by Jasmin Sessler / Unsplash

Ha az afrikai országok részesülni akarnak az európai országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokból, akkor meg kell változtatniuk az abortuszra és az LMBT-jogokra vonatkozó törvényeiket, ez pedig az afrikai vezetők felháborodását váltotta ki.

Tavaly az afrikai és az európai országok új kereskedelmi megállapodásról tárgyaltak, a poszt-Cotonou néven ismert megállapodásról. Az afrikai országok azonban elégedetlenek.

"Az Európai Unió nem tekint minket egyenrangú tárgyalópartnernek"

- mondta Samuel Acuti, Uganda parlamenti képviselője a Nederlands Dagblad holland napilapnak.

Szerinte az Európai Unió rá akarja erőltetni a megállapodást Afrikára, anélkül, hogy figyelembe venné az afrikai hiteket, hagyományokat és kultúrát.

"Olyan záradékokat kellene elfogadnunk a homoszexualitásról, a nemekről és a szexualitásról, amelyek mérföldekre vannak a mi világunktól"

-mondta.

Acuti egészen a közelmúltig soha nem hallott a transzneműségről. Rákeresett a kifejezésre a Google segítségével, és megdöbbent.  

Tájékoztatta az ugandai elnököt a megállapodásról, és valószínű, hogy Uganda, ahol a homoszexualitást törvény tiltja, nem fogja aláírni a paktumot a jelenlegi formájában.


A tárgyalások során az Európai Unió cseh képviselője, Tomáš Uličný rámutatott, hogy a megállapodás csak a diszkrimináció minden formájának elutasításáról tesz említést. Ez azonban nem győzte meg Acutit.

"A kifejezések szó szerint nem szerepelnek a szövegben, ehelyett olyan megállapodásokra hivatkozik, amelyek megemlítik őket. Az egyezmény pedig azt mondja, hogy bele kell egyeznünk ezekbe a paktumokba"

-hangsúlyozta.

Az egyik vitatott megállapodás, amelyre Acuti utal, az úgynevezett "Nemzetközi technikai iránymutatás a szexualitásról". Ez egy olyan dokumentum, amely részletesen meghatározza, hogyan kell a gyerekeket a homoszexualitásról, a maszturbációról, a szexualitásról, a terhességről és a transzneműségről nevelni. Az öt és nyolc év közötti gyerekeknek például szüleikkel vagy tanáraikkal együtt kell elgondolkodniuk saját nemükről.

Ha az afrikai országok aláírják a paktumot, akkor be kell tartaniuk az európai nézeteket az abortuszról és a homoszexualitásról. Ha nem változtatják meg ennek megfelelően a törvényeiket, akkor "arányos intézkedések" várnak rájuk, így tehát ezek az afrikai országok a kereskedelmi megállapodás előnyeit akarják élvezni, fel kell áldozniuk szuverenitásukat.

(CNE)

Legfrissebb