Ugrás a tartalomra

Gázai újságíró: "A Hamász nem Izrael ellen harcol"

Tíz év után először mert beszélni arról, hogy a terrorszervezet valóban civileket használ élő pajzsként.

A Hamász vezetője, Yahya Sinwar, egy terroristának öltöztetett gyermekkel a kezében. - Kép forrása: MAHMUD HAMS/AFP

Jehad Saftawi, gázai újságíró kedden azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet valóban civileket használ emberi pajzsként, és igazából nem Izrael ellen harcol.

"A Hamász terroristái a családomat és több száz szomszédunkat használták fel emberi pajzsként. A Hamász továbbra is fogva tartja a gázai embereket"

- tette közzé Saftawi az X-en.

"A Hamász eltávolítása nem az eszkaláció gerjesztése, hanem annak megakadályozása érdekében indokolt, ezért nem szabad megengedni nekik, hogy visszavegyék az irányítást Gáza felett"

- folytatta.

Saftawi ezután elismerte, hogy több mint 10 éve ez volt az első alkalom, hogy "nyilvánosan beszélhetett erről", és kijelentette, hogy

"ez egy kiáltás a palesztin társadalmunk újrarendeződéséért, valamint egy felhívás a nemzetközi közösséghez".

A Time magazin számára írt írásában a palesztin újságíró azzal kezdte, hogy a terrorszervezet alagutakat épített a család gázai otthona alatt, ami most romokban hever. Állítása szerint hét éve menekült el Gázából, később pedig az Egyesült Államokba menekült.

Saftawi hozzátette, hogy

Gázát "a terrorista káosz uralja", amióta a Hamász átvette az övezetet,

- és kijelentette, hogy a terrorszervezet "folytatta az erőszak normalizálását és a militarizálást a gázai köz- és magánélet minden területén".

Az újságíró elmesélte azt is, hogy miközben építették a házukat Gázában, álarcos férfiak földalatti szerkezetet építettek az otthon alatt, és azt mondták neki, hogy a szerkezet le lesz zárva, hacsak nem történik izraeli szárazföldi invázió, mert akkor a helyiséget fegyverek tárolására fogják használni.

"Az azóta eltelt években a családom vagy a szomszédok időről időre hangokat vagy mozgásokat hallottak"

- írta Saftawi.

"A családom túlságosan félt beszélni erről bárkivel is, így ez a mi titkunk volt. Szégyenletesnek éreztük, még akkor is, ha tudtuk, hogy mélységesen ellenezzük, bármit is tett a Hamász a betonfal túloldalán"."
Beit Hanoun a csapások okozta károk előtt és után. Kép: Maxar/Reuters egy

Saftawi családját nem sokkal október 7-e után délre evakuálták, és azóta háza és környéke romokban hever.

"Talán soha nem fogom megtudni, hogy a házat izraeli csapások vagy a Hamász és Izrael közötti harcok rombolták-e le. De az eredmény ugyanaz. Az otthonunk, és túl sok más ház a közösségünkben, a földdel vált egyenlővé a felbecsülhetetlen értékű történelemmel és emlékekkel együtt"

- írta az újságíró.

"Ez a Hamász öröksége."

jelentette ki az újságíró, valamint elmondta:

"Egy évtizeden keresztül folyamatosan fenyegették a biztonságunkat - mindig tudtuk, hogy bármi is van, egy pillanat alatt ki kell majd költöznünk. Mindig féltünk az erőszaktól. A gázaiak valódi palesztin kormányt érdemelnek, amely támogatja a polgárok érdekeit, nem pedig terroristákat, akik a saját terveiket hajtják végre.
"A Hamász nem Izrael ellen harcol. Ők Gázát pusztítják el. "

- zárta sorait Saftawi.

(Jpost)

Legfrissebb