Ugrás a tartalomra

Friss tanulmány: hamarabb öregszenek az albérletben élők

Még az elhízásnál és a dohányzásnál is jobban öregít a lakásbérlés.

Kép forrása: wirestock/Freepik

Az Adelaide-i Egyetem friss kutatásából kiderül, hogy hamarabb öregszenek azok, akik bérlik a lakásukat, mint azok, akik saját otthonban élnek. - számol be az index.

Az Adelaide-i és az Essexi Egyetem mérföldkőnek számító tanulmánya megállapította, hogy a magántulajdonban lévő bérleményekben való élés évente

KÉT ÉS FÉL HÉTTEL TOLDJA MEG A BIOLÓGIAI ÉLETKORUNKAT. 

A kutatás megállapította, hogy a bérlés ráadásul jóval rosszabb hatással van az egészségre, mint a munkanélküliség (ami évente 1,4 héttel), az elhízás (ami évente 1 héttel) vagy a dohányzás (ami évente 1,1 héttel) öregíti az embert.

Eredményeink azt mutatják, hogy a lakhatási körülmények jelentős hatással vannak a biológiai öregedésre. Ráadásul nagyobb mértékben, mint más fontos társadalmi tényezők, például a munkanélküliség vagy éppen a dohányzás. Ezért ezen egészségre gyakorolt hatásoknak fontos szempontnak kellene lenniük az országok lakáspolitikájának kialakításában is

– vélekedett dr. Amy Clair, a kutatás vezetője, az Adelaide-i Egyetem Lakáskutatási Központjának munkatársa. 

Az 1420 nagy-britanniai felnőtt adataiból készített tanulmány figyelembe vette, hogy az illető birtokosa-e a lakásnak vagy csak bérli azt, ahogyan azt is, hogy milyen fűtési rendszer van a lakásban, hol található az épület, és mennyi ideje lakik ott az adott személy.

A biológiai öregedés a test szöveteinek és sejtjeinek halmozott károsodását jelenti, amely független a tényleges életkorunktól. A lakhatás egyes aspektusai a gyorsabb biológiai öregedéshez kapcsolódnak, amelyben kétség kívül a folyamatos pénzfizetési kötelezettség okozott a legnagyobb nyomást és stresszfaktort. 

Legfrissebb