Ugrás a tartalomra

Friss kutatás szerint a 14 és 20 év közötti korosztály egyre elégedettebb a szingliséggel

A kutatók három korcsoportban, két különböző időszakban hasonlították össze a szingliséggel való elégedettséget - tette közzé a JGU.

Photo by Noah Silliman / Unsplash

A 14 és 20 év közötti fiatalok ma elégedettebbek az egyedülállósággal, mint tíz évvel ezelőtti társaik.


Erre a következtetésre jutott a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem (JGU) Pszichológiai Intézete által végzett tanulmány.

"Úgy tűnik, hogy a mai fiatalok kevésbé hajlanak arra, hogy romantikus kapcsolatot létesítsenek. Ez lehet az oka a megnövekedett szingliséggel való elégedettségnek"

- mondta Dr. Tita Gonzalez Avilés pszichológus, a tanulmány vezető kutatója. Egyre többen élnek szingliként, vagyis nincsenek elkötelezett párkapcsolatban. Eddig nem volt világos, hogy ez a trend, amely a szingliség növekedésére irányul, együtt járt-e az ezzel a státusszal való nagyobb elégedettséggel is.


Összehasonlítás a mai és a tíz évvel ezelőtti egyedülállók között


Az elmúlt évtizedekben világszerte csökkent a házasságkötések aránya, miközben a válások aránya és az egyszemélyes háztartások száma nőtt.

"Figyelemre méltó, hogy különösen a nyugati iparosodott országokban az egyedülállóság már nem szokatlan, és ma már társadalmilag elfogadottabbnak számít, mint a múltban"

- nyilatkozta Dr. Tita Gonzalez Avilés. A kutatás különböző születési
évjáratok 2936 résztvevőjének adatain alapul. Az összegyűjtött anyag két különböző időszakra vonatkozott, a 2008-2011 és a 2018-2021 közötti időszakra. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy különbséget tegyenek a korábban született és a később született szinglik elégedettsége között a tinédzserkorban (14-20 év), a pályakezdő felnőttkorban (24-30 év) és a megállapodott felnőttkorban
(34-40 év).


"Bár tudjuk, hogy a szingliség egyre nagyobb teret nyer, eddig még nem határoztuk meg, hogy az egyének most elégedettebbek-e ezzel az életmóddal"

- tette hozzá Gonzalez Avilés a tanulmány célját magyarázva. A Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban nemrég megjelent eredményeik azt mutatják, hogy a 2001-2003-ban született fiatalok gyakrabban voltak elégedettek a
szingliséggel, mint a tíz évvel korábbi születésű korosztály. Továbbá nem voltak kohorszhoz (azoknak a csoportja demográfiai felmérésben, akiknek életében bizonyos események - születés, munkába állás, házasságkötés stb. azonos évhez kötődik) kötődő különbségek a 24-30 év közötti pályakezdő felnőttek és a 34-40 év közötti megállapodott felnőttek között.


Több tényező magyarázza a fiatalok nagyobb elégedettségét


Bár a mai és a tíz évvel ezelőtti elégedettség közötti különbség még a fiatalok körében sem túl nagy, a felnőttek körében mégis kiemelkedik a történelmi fejlődésből. Gonzalez Avilés és szerzőtársai azt állítják, hogy ennek oka az lehet, hogy a szingliként élés

az idők során egyre inkább normatívvá vált, különösen a fiatalabb generáció körében.

Továbbá megváltozott a romantikus konvenciókhoz való hozzáállásuk, és nyitottabbak a különféle kapcsolattípusokra.

"Feltételezzük, hogy a mai serdülők azért halogathatják a stabil párkapcsolatba lépést, mert személyes autonómiájukat és egyéni kiteljesedésüket többre értékelik a romantikus párkapcsolattal szemben. Ezek a magyarázatok azonban - egyelőre - spekulatívak, és további vizsgálatokat igényelnek" - zárta Gonzalez Avilés.

(press.uni-mainz.de)

Legfrissebb