Ugrás a tartalomra

Franklin Graham: "Szégyellje magát a Metodista Egyház"

A felekezet szerint egyesek számára "sértőek" a bibliai kifejezések.

Billy Graham, evangélista, a Samaritan's Purse vezérigazgatója prédikálás közben, Bibliával a kezében. Kép forrása: billygraham.org

Az evangélista a felekezet által kiadott "nyelvi útmutatóra" reagált, amelyben a nemsemleges kifejezéseket javasolják a bibliai igazságokat tükröző szavak használata helyett - írja a CBN News.

A híres evangélista, Franklin Graham határozott kijelentése azt követően hangzott el, hogy az egyház kiadott egy "befogadó nyelvi útmutatót", amelyben azt tanácsolja vezetőinek,

hogy kerüljék az olyan nemi kifejezések használatát, mint a "férj" és a "feleség", mert ez "sok ember számára nem a valóság", és helyette olyan "semleges" szavakat használjanak, mint a "szülő", "partner" és "gondozó".

A felekezet arra is felszólította a vezetőket, hogy bánják meg a "múltban elkövetett tetteiket."

"Az igazságosságra törekvő egyház munkájának része annak felismerése és elismerése, hogy a múltban károkat okoztak a marginalizált csoportoknak, nemcsak a szélesebb társadalom, hanem időnként maga az egyház is, és hogy az egyház felelőssége, hogy ezt jóvá tegye"

- olvasható az iránymutatásban.

"Kulcsfontosságú, hogy kommunikációnk érzékeny és befogadó legyen, mivel a közös kultúra hosszú időn keresztül egyes csoportokat marginalizált és/vagy démonizált".

Az útmutatás, amelyet félévente frissítenek, azt is javasolja, hogy a vezetők használjanak befogadó nyelvezetet, amikor a gyülekezeteikhez fordulnak. A "férfiak" és "nők" kifejezések helyett kevésbé sértő nyelvezet használatára buzdították őket.

"Próbáljanak ki nemileg semleges nyelvezetet, például "csapattársak", "barátok", "kollégák" vagy egyszerűen "emberek", mert kirekesztettnek érezhetik magukat az emberek"

- tanácsolták.

"Szégyellje magát a metodista egyház"

- írta Graham, a Samaritan's Purse vezérigazgatója egy Facebook-bejegyzésben hozzátéve, hogy a férfi és nő közötti házasság egy bibliai igazság. A 'feleség' szót a Biblia elmondása szerint 38 könyvében mintegy 360 versben használják.

"Lényegében megpróbálják szerkeszteni azt, amit Isten Igéje mond és tanít, hogy jobban megfeleljen a kultúra változó szeszélyeinek"

-fejtette ki az evangélista.

"Ettől óva int bennünket a Szentírás. Keresztényként nem arra vagyunk elhívva, hogy elkerüljük azt, ami esetleg megbotránkoztathatja az embereket, hanem arra, hogy megosszuk Isten Igéjének igazságát, amely az élet minden lépésén keresztül vezethet és irányíthat bennünket"

-részletezte.

A UMC, bár tiltja a gyakorló homoszexuálisok házasságkötését vagy felszentelését, de egyes gyülekezetek és lelkészek szembeszálltak ezekkel a tilalmakkal. Ez számos konzervatív gyülekezetet késztetett arra, hogy elhagyja a felekezetet.

Az Egyesült Metodista Hírszolgálat (UM News) szerint az elmúlt öt évben 7660 gyülekezet, vagyis az amerikai metodista egyházak mintegy 25 százaléka tette meg a szükséges lépéseket a szervezetből való kilépéshez.

A múlt hónapban 74 floridai gyülekezet szavazott a kilépés mellett, továbbá 51 Illinois-ban, 152 Mississippiben, 8 Új-Mexikóban és 36 Texas-szerte a határidő lejárta előtt.

Az UMC-skizma a legnagyobb felekezeti szakadás az Egyesült Államokban a polgárháború óta.

Legfrissebb