Ugrás a tartalomra

Franciaország: Instagram videó miatt indíthatnak eljárást egy katolikus pap ellen

Egy francia miniszternek nem tetszett, amit a homoszexualitásról mondott.

Matthieu Raffray - Kép forrása: Fc

A francia nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter felelősségre vonná azt a papot, aki azt mondta, hogy a homoszexualitás a gyengeség, ami ellen küzdeni kell.

45 éves Matthieu Raffray március 15-én tette közzé a videót az Instagramon, amelyben arra intette őket, hogy álljanak ellen bűnös gyengeségeiknek, köztük a homoszexualitásnak.

"Mindannyiunknak vannak gyengeségei: azoknak, akik kapzsik, azoknak, akik indulatosak, azoknak, akiknek homoszexuális hajlamaik vannak"

- mondta Raffray.

Raffray megjegyzései kiváltották Aurore Bergé, politikus haragját, aki január óta Franciaország nemek közötti egyenlőségért, sokszínűségért és esélyegyenlőségért felelős minisztere.

Bergé március 20-án közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy Raffray homoszexualitással kapcsolatos megjegyzései "elfogadhatatlanok", és hogy feljelenti őt a rasszizmus, antiszemitizmus és LMBT-ellenes gyűlölet elleni küzdelemmel foglalkozó küldöttségnél (DILCRAH), hogy a francia büntető törvénykönyv 40. cikke alapján eljárást indítsanak ellene.

A DILCRAH egy olyan küldöttség, amely a különböző minisztériumokkal együttműködve dolgozza ki, koordinálja és irányítja a francia kormány politikáját a rasszizmus, az antiszemitizmus és a LMBTQ-ellenes gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelemben. Körülbelül 20 perccel később válaszoltak is Bergé tweetjére, megjegyezve, hogy kérésére továbbították Raffray megjegyzéseit az ügyészségnek.

"A konverziós terápia 2022 óta illegális. A homoszexualitásról gyengeségként beszélni szégyenletes"

- tweetelte a küldöttség.


A videóban a pap emlékeztette hallgatóit, hogy mindenkinek "megvannak a szükséges lelki fegyverei az ilyen gyengeségek leküzdéséhez", de "a Sátán arra csábítja őket, hogy azt higgyék, a harc túl nehéz, és feladják."

A pap a Famille Chrétienne-nek elmondta, hogy videója "a kísértésekről szólt általában", és hogy nem a homoszexualitást akarta kiemelni, hanem "világossá akarta tenni, hogy nem vagyunk kötelesek minden kísértésnek, minden vágyunknak engedni".

"Többek között a homoszexualitást is megemlítem"

- mondta.

"A homoszexuális cselekedetek bűnnek számítanak, de azt hiszem, az emberek már nem tudják, mi a bűn. Egy bűn elítélése nem jelenti a bűnt elkövető személy elítélését! Lehetett volna engem hibáztatni, ha valami ügyetlen vagy bántó dolgot mondtam volna, de itt nem erről van szó"

-hangsúlyozta Raffrey.

Raffrey úgy véli, hogy a francia kormány rajta keresztül támadja a kereszténységet és a katolikus egyház tanításait.

"Nem én vagyok a tét, hanem a mai kereszténység szabadsága"

- idézték.

"Remélem, hogy minden hívő felismeri, hogy a keresztény erkölcs és az egész egyház van támadás alatt".

(CP)

Legfrissebb