Ugrás a tartalomra

Franciaország: legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

A közelgő párizsi olimpia miatt óriási nyomás nehezedik a biztonsági apparátusra.

Francia katonák járőröznek az Eiffel-torony közelében az ország terrorizmus elleni programjának részeként, Párizsban, 2024. március 25-én. - Kép: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / MAXPPP

Franciaország megemeli a terrorkészültségi szintet az Iszlám Állam által elkövetett halálos moszkvai támadás után, amelyben több mint 130-an haltak meg

Virágok láthatók balra a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Krókusz Városháza koncertteremben elkövetett lövöldözés helyszínén 2024. március 23-án.


Franciaország a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget, miután az Iszlám Állam magára vállalta, hogy ő rendezte meg a Moszkvában elkövetett, legalább 137 ember halálát okozó pusztító támadást.

A Gabriel Attal miniszterelnök által bejelentett döntés a közelgő párizsi olimpia előtt született, tükrözve a fokozott biztonsági aggodalmakat.

"Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget a támadásért, az országunkra nehezedő fenyegetettség miatt úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a vigalmi készültséget: támadási vészhelyzet"

- írta Attal egy franciából fordított tweetben.

A pénteki moszkvai robbantás vált a dzsihadista frakciónak tulajdonított leghalálosabb európai terrorcselekmény színhelyévé.

- jelentette a France 24.

A mészárlásért az Iszlám Állam afganisztáni társszervezete, az ISIS-K vállalta a felelősséget. Az esetet követően Emmanuel Macron francia elnök sürgős biztonsági értekezletet hívott össze, amelyen a támadás súlyos következményeivel és a Franciaországra leselkedő potenciális fenyegetéssel foglalkozott.

Franciaország három szintből álló terrorkészültségi rendszere most a legmagasabb fokozaton van, amely állapotot a közvetlen fenyegetettség idejére vagy a belföldi vagy nemzetközi szinten elkövetett jelentős támadások után tartanak fenn.

Ez a fokozott riadókészültség rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetését teszi lehetővé, beleértve a fokozott fegyveres őrjáratokat a létfontosságú közterületeken, például a vasútállomásokon, repülőtereken és vallási helyeken.

Az ország dzsihadista terrorizmussal kapcsolatos múltja miatt óriási nyomás nehezedik a biztonsági apparátusra, különös tekintettel a július 26-án kezdődő párizsi olimpiai és paralimpiai játékok miatt, amely óriási tömegeket vonz.

(CP)

Legfrissebb