Ugrás a tartalomra

Figyelmeztet a Palesztin Hatóság: az izraeli döntések további eszkalációhoz fognak vezetni

Az izraeliek bekeményítettek.

Az izraeli biztonsági kabinet döntése, amely a közelmúltbeli terrortámadásokra válaszul kilenc telepes kirendeltséget legalizál és megerősíti a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben, további feszültséghez és eszkalációhoz fog vezetni - figyelmeztetett a Palesztin Hatóság.


A biztonsági kabinet vasárnap arról is döntött, hogy újabb több tucat előretolt települést is ráköt az állami infrastruktúrára, beleértve a víz- és áramellátást. A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a polgári közigazgatás tervezési és területrendezési bizottsága, amely a településeken az új épületeket hagyja jóvá, a következő napokban összeül, hogy jóváhagyja az új lakóegységek építését a településeken.


A biztonsági kabinet emellett úgy döntött, hogy megerősíti a rendőrségi egységeket és kiterjeszti a terrorizmus felbujtói és támogatói elleni biztonsági műveleteket Jeruzsálemben.

Nabil Abu Rudaineh, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője azt mondta, hogy a kabinet döntéseit "elítélik és elutasítják".

A döntések - mondta - "kihívást jelentenek az amerikai és arab erőfeszítésekkel szemben, és provokációt jelentenek a palesztin nép számára". Abu Rudaineh arra figyelmeztetett, hogy a döntések további feszültséghez és eszkalációhoz vezetnek.

"Az egyoldalú lépéseket a nemzetközi határozatok és a kétoldalú megállapodások értelmében elutasítjuk"

- mondta.

"Minden település illegális, és sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait"

-mondta.


Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke elítélte a döntéseket, mint "az eszkaláció receptjét", és azt mondta, hogy azok "fenyegetést jelentenek a palesztin létre". Shttayyeh sürgette az ENSZ-t és az Egyesült Államokat, hogy lépjenek közbe a kétállami megoldást aláásó egyoldalú lépések leállítása érdekében.

Eközben Izrael új öböl menti szövetségesei, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein "határozottan" elítélték a pénteki jeruzsálemi autós merényletet, amelyben három ember, köztük egy hat és egy nyolc éves testvér halt meg.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma "részvétét fejezte ki az izraeli kormánynak és népének, valamint együttérzését a szörnyű bűncselekmény áldozatainak családjaival, és mielőbbi felépülést kívánt a sérültek számára".

A közlemény továbbá "bűncselekménynek" nevezte a támadást, és közölte, hogy Abu-Dhabi elutasítja "az erőszak és a terrorizmus minden olyan formáját, amelynek célja a biztonság és a stabilitás aláásása, és amely ellentétes az emberi értékekkel és elvekkel".

(Jerusalem Post)

Legfrissebb