Ugrás a tartalomra

Félrevezető információkat közölt az abortusztablettákról a YouTube

Az amerikai főügyészek levelet küldtek a vezérigazgatónak.

Photo by Szabo Viktor / Unsplash

Egy 16 főügyészből álló koalíció levélben szólította fel a YouTube vezérigazgatóját, hogy távolítsa el a kémiai abortuszok mellékhatásairól szóló videókhoz csatolt félrevezető információs címkéket.

A YouTube vezérigazgatójának, Neal Mohannak hétfőn küldött levelükben az amerikai főügyvédek azzal érveltek, hogy a cég által a népszerű videómegosztó platformon található videók alatt elhelyezett információs cimkék

"félrevezetik az abortuszgyógyszerekről információt kereső nőket, és ezzel potenciálisan veszélyeztetik az életüket".

A videóban egyébként egy nő számol be arról, hogy milyen kínzó mellékhatásai voltak az abortuszt okozó gyógyszernek, amelyet otthon, egyedül, orvos vagy nővér jelenléte nélkül szedett be.

"Sajnos a története nem egyedülálló az abortuszgyógyszereket szedő nők között"

- tartalmazza a levél.

A YouTube a videó alján egy információs panelt mellékelt, amely szerint

"Az abortusz a terhesség megszakítására szolgáló eljárás. Gyógyszerrel vagy műtéttel távolítják el az embriót vagy magzatot és a méhlepényt a méhből. Az eljárást engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember végzi".

A főügyészek a levélben azt mondták, hogy ez "hamis és félrevezető", mivel azt állítja, hogy

a kémiai abortuszt képzett szakemberek végzik, ez azonban a kémiai abortusz esetében nem így van.

A YouTube által a videó alatt megjelenített infobox. Kép forrása: Youtube
"Bár a műtéti abortuszokat még mindig jellemzően "engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember végzi", a jelenlegi FDA protokollok szerint a kémiai abortuszokat maguk a terhes nők végzik el otthon egyedü

- áll a levélben.

A főügyészek arra kérik a YouTube-ot, hogy ismerje be, milyen súlyos károkat okoz a közleménye, és haladéktalanul távolítsa el, vagy javítsa azt, ellenkező esetben

„a fogyasztóvédelmi hatósághoz kell fordulnunk, hogy megvédjük a terhes nőket és más fogyasztókat az önök hazugságaitól"

- írják a levélben.

Az ügy élére Brenna Bird, Iowa állam főügyésze állt, és hozzá csatlakoztak Alabama, Alaszka, Arkansas, Georgia, Indiana, Kansas, Mississippi, Montana, Nebraska, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Texas, Utah, Nyugat-Virginia és Wyoming állam főügyészei.

"A nők megérdemlik, hogy megtudják az igazságot a kémiai abortusztabletták veszélyeiről"

- mondta Bird egy nyilatkozatban, valamint hozzátette:

"A YouTube-nak véget kell vetnie a nőket veszélybe sodró, szemenszedett félretájékoztatási kampányának, és fel kell hagynia az életpárti üzenetek célba vételével."

A mifepriszton az első gyógyszer az Egyesült Államokban a kémiai abortusz, amelyet a kémiai abortuszkezelésben alkalmaznak. A gyógyszer elpusztítja a méhben lévő környezetet, így halálra éheztetve a magzatot. A mifeprisztont az Egyesült Államokban végzett terhességmegszakítások mintegy felénél alkalmazzák.

(CP)


Legfrissebb