Ugrás a tartalomra

Felmérés: kevésbé elégedettek az online Istentiszteleteket nézők

Még mindig vannak akik a járvány miatt aggódnak.

Photo by John Price / Unsplash

A Pew Research Center szerint az amerikaiak egyharmada jár rendszeresen személyes istentiszteletekre.


Az új felmérés részletes képet fest arról, hogy az amerikaiak miért és milyen gyakran néznek istentiszteleteket online vagy a televízióban. Az istentiszteleteket rendszeresen online nézők fele általában egyedül teszi ezt.

A virtuálisan részt vevők több mint fele (61%) nem vesz részt olyan istentiszteleti tevékenységekben, mint például a dícséret vagy a hangos imádkozás.

Az online követők  többsége (60%) egy gyülekezet istentiszteletét nézi, 32%-uk két vagy három gyülekezet istentiszteletét nézi, 6%-uk pedig négy vagy több különböző gyülekezetét. A rendszeresen online istentiszteletet látogatók negyede azt állítja, hogy kizárólag annak a gyülekezetnek az istentiszteletét nézi, amelyikbe általában jár.

A több mint 11 000 amerikai megkérdezésével készült online felmérés jelentős mértékű elégedettségről számol be az online istentiszteletet tartók körében.

"Nagy vonalakban a felmérés azt állapítja meg, hogy a legtöbb amerikai, aki képernyőn nézi az Istentiszteleteket, elégedett velük"

– áll a felmérésről szóló, pénteken közzétett jelentésben.

"Az amerikai felnőttek kétharmada, akik rendszeresen becsatlakoznak az online vagy a televízióban közvetített vallási szertartásokba, azt állítják, hogy rendkívül, vagy nagyon elégedettek a látott szertartásokkal"

– tartalmazza a jelentés.

Ezzel szemben a személyesen látogatott istentiszteleteken résztvevők 74 százaléka mondja, hogy nagyon vagy rendkívül elégedett a prédikációkkal, és 69 százalékuk ugyanezt a zenével kapcsolatban.

Míg az istentiszteleteket rendszeresen virtuális követők 43 százaléka a kényelemre hivatkozik, addig egynegyedük a biztonságra, konkrétan a COVID-19 vagy más betegségektől való félelem miatti aggodalmakra.


A   istentiszteleteken rendszeresen résztvevők mintegy kétharmada egy ötfokú skálán a két legmagasabb értékeléssel szavazott, mely szerint  "eléggé" vagy "nagyon" kötődik más gyülekezetbe járókhoz, míg a virtuális istentiszteleteket nezők  csupán 28 százaléka számol be ugyanerről.

(ChristianToday)

Legfrissebb