Ugrás a tartalomra
Photo by Pedro Lima / Unsplash

Egy új tanulmány szerint az amerikai evangéliumi keresztények körülbelül egynegyede nyilatkozott úgy, hogy élete egy szakaszában beszélt már nyelveken, bár a többség nem vallja magát sem pünkösdi, sem karizmatikus kereszténynek.

Ezeket és más megállapításokat az Infinity Concepts és a Gray Matter Research múlt héten közzétett „A Megújulók: Pünkösdi és karizmatikus evangéliumi keresztények” című, több mint 1000 megkérdezett amerikai bevonásával készült tanulmány tárta fel.

Azok közül akik már beszéltek nyelveken 10-ből hat válaszadó nem nevezi magát sem pünkösdinek, sem karizmatikusnak. Az önmagukat pünkösdinek vagy karizmatikusnak vallók több mint fele (53%) nem jár kifejezetten pünkösdi gyülekezetbe vagy felekezetbe, mint pl. az "Assemblies of God" vagy a "Foursquare" – állapította meg a tanulmány.

„A "megújulók" meghatározásának három fő módja hagyományosan az volt, hogy pünkösdinek vagy karizmatikusnak tartják magukat, pünkösdi vagy karizmatikus gyülekezetbe járnak, vagy nyelveken beszélnek”

– mondja Mark Dreistadt, az Infinity Concepts alapítója és elnöke.

"A kihívás az, hogy viszonylag kevés átfedés van e három definíció között."

-emelte ki.

A tanulmány megállapította, hogy míg az amerikai evangéliumi protestánsok 36 százaléka minősül megújulónak e definíciók legalább egyike szerint, csak 6 százalékuk felel meg mindháromnak.

De ez nem egy mindenkire érvényes: a pünkösdi gyülekezetbe járók 45%-a soha nem beszélt nyelveken a tanulmány szerint.

Általában magasabb szintű spirituális elkötelezettségük is, mint más evangéliumi csoportoknak: a "megújulók" magasabb bibliaolvasási arányt, kiscsoportos részvételt és istentisztelet látogatást mutatnak.

Noha a tanulmány nem kínált felekezet-definíciót a "megújulók" számára, megjegyezve, hogy „nincs igazi mérce arra vonatkozóan, hogy ezek a meggyőződések és gyakorlatok mik, vagy milyennek kellene lenniük”, a megújuló kereszténység központi tételeként a Szent Szellem keresztséget nevezte meg.

A tanulmány szerint az evangéliumi keresztények legalább 13 százaléka egyértelműen pünkösdi vagy karizmatikus gyülekezetbe vagy felekezetbe látogat.

(Christian Post)

Legfrissebb