Ugrás a tartalomra

Felmérés: az arab izraeliek 80 százaléka elítéli a mészárlást

Az izraelben élő muszlimok fele szerint a Hamász támadása szembemegy az iszlám értékekkel.

Kép forrása: Abid Katib/Getty Images

Az arab-izraeliek túlnyomó többsége elítéli a Hamász mészárlásait, de a muszlimoknak csak a fele ért egyet azzal, hogy a mészárlás sérti az iszlám értékeket - írja World Israel News.

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint az arab-izraeliek 80 százaléka ellenzi a Hamász nevű terrorszervezet által a Gázai övezet környéki településeken végrehajtott mészárlásokat.

A felmérést Nimrod Nir, Mohamed Khalail, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói készítették három nappal a mészárlás után.

A felmérésben részt vett arab-izraeliek 66 százaléka egyetértett azzal, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát a Hamász támadásaival szemben, és 85 százalékuk ellenzi a civilek elrablását.

Továbbá az izraeli muszlim arabok 50 százaléka úgy véli, hogy a Hamász támadása szembemegy az iszlám értékeivel.

A megkérdezettek 5 százaléka támogatta az Izraellel szemben elkövetett terrorcselekményeket, 15 százalékuk pedig nem kívánt válaszolni.

Ezt a megállapítást Mansour Abbász, az izraeli iszlamista Ra’am párt vezetője is hangoztatta, aki az elmúlt két hétben többször is felszólalt a Hamász, és a civilek bántalmazása ellen.

A Harvard és a Harris Egyetem által végzett másik felmérés pedig az amerikai közvéleményt vizsgálta a különbözős államokban. A 18-24 éves korosztály 51 százaléka, és a 25-34 éves korosztály 48 százaléka gondolja úgy, hogy az izraeli civilek ellen elkövetett brutális vérontás „ A palesztinok sérelmeivel” igazolható. A felmérést 2023. október 18 –19. között végezték az Egyesült Államokban, 2116 regisztrált választópolgár között.

Legfrissebb