0279 Ugrás a tartalomra

Felmérés: a templombezárások aránya magasabb az alacsony jövedelmű városrészekben

Egy új tanulmány szerint a templombezárások a szegény közösségeket sújtják a legsúlyosabban.

Photo by Gregory Hayes / Unsplash

A Church Action on Poverty (CAP) által készített tanulmány Greater Manchesterben 10 év alatt vizsgálta a templombezárások arányát.

A jótékonysági szervezet kutatói az anglikán, római katolikus, metodista, baptista és egyesült református templomok bezárását térképezték fel a város területén a nélkülözési mutatók alapján.

"Jelentősen több" templomot zártak be az alacsony jövedelmű területeken, csak az Egyesült Református Egyház zárt be több templomot a jómódú területeken.

A bezárások okaként többek között a csökkenő látogatottságot, a fenntartási költségeket és a lelkészhiányt említették. A CAP szerint azonban ezek az okok "nem magyarázzák a területek közötti egyenlőtlenséget".

Az eredmények alapján a jótékonysági szervezet felszólította a felekezeteket a prioritások "radikális felülvizsgálatára".

"Az templomok virágzó központok a közösségek szívében - nyitottak és befogadóak minden hívő és mindenki más számára"

-mondta Niall Cooper, a Church Action on Poverty igazgatója.

"A legjobb templomok helyi együttműködések, közös terek és erőforrások, valamint valódi közösség révén kapcsolódnak a helyi területhez és támogatják azt"

-emelte ki.

"Ez az új kutatás azt mutatja, hogy az alacsony jövedelmű közösségeket aránytalanul nagy mértékben érintik az templombezárások, és ez a keresztényekre és egész városrészekre is kihat - de ha az egyházak vezetői a visszavonulás helyett újra befektetnek, akkor az templomok egész közösségeket segíthetnek a gyarapodásban és a jobb jövő építésében"

- tette hozzá.

(Christian Today)

Legfrissebb