Ugrás a tartalomra

Felmérés: a keresztények több mint fele néha kételkedik vallási meggyőződésében

Ez derült ki a Barna Group új kutatásából.

Photo by Aaron Owens / Unsplash

A keresztények több mint fele azt állítja, hogy néha kétségek merülnek fel vallási meggyőződésével kapcsolatban - derül ki a Barna Group új kutatásából.

A "Kétség és hit: A kereszténység megkérdőjelezésének legfőbb okai" címmel a tanulmány egy 2022. december 13-22. között, 2505 amerikai felnőtt és 13-17 év közötti tinédzser körében végzett online felmérésen alapul, továbbá a tanulmány felhasználta az 511 amerikai protestáns vezető lelkész körében 2021. december 13. és 2023. január 3. között online végzett felmérést is.

"A tizenévesek és felnőttek több mint fele arról számolt be, hogy az elmúlt néhány évben legalább néha (12% gyakran, 16% alkalmanként, 24% néha) kétségek merültek fel vallási meggyőződésével kapcsolatban"

- áll a tanulmány áttekintésében.

"Hasonlóképpen, a keresztény vallásúak vagy valamilyen keresztény háttérrel vagy tapasztalattal rendelkezők pontosan fele (50%) azt állítja, hogy életében egyszer már átesett egy 'hosszabb' kétségekkel teli időszakon"

-írták.

A tanulmány szerint a megkérdezettek 27%-a mondta azt, hogy a kételye "egy vallási intézménnyel kapcsolatos korábbi tapasztalataiból" ered. Ezzel szemben azok a válaszadók, akik nem voltak gyakorló keresztények, a "vallásos emberek képmutatását" nevezték meg "a kétségek legfőbb mozgatórugójaként".

A nem gyakorló keresztények nagyobb valószínűséggel kételkedtek hitükben, mint a gyakorló keresztények.

(Christian Post)

Legfrissebb