Ugrás a tartalomra

Felmérés: a hívők többsége szerint az "evangéliumi keresztény" nem politikai fogalom

Legtöbben úgy gondolják, hogy az evangéliumi kifejezés nem politikai irányultságukra, hanem hitbéli meggyőződésükre utal.

Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 / Unsplash

A protestánsok csupán két százaléka gondolja azt, hogy az "evangéliumi" szót részben vagy egészben politikai értelemben kellene meghatározni.


A hónap elején a Grey Matter Research és az Infinity Concepts közzétette a "Beyond the Label: Unmasking Evangelical Identity" (Az evangéliumi identitás leleplezése) című kiadványt, a 2023 elején végzett felmérés eredményeiről, amelyet több mint 1000 evangéliumi keresztény körében végeztek.

A jelentés szerint az evangéliumiak mindössze 2 százaléka említ bármit is a politikáról vagy a politikai világnézetről, amely szerintuk az "evangéliumi kereszténységet meghatározza", megjegyezve, hogy bár "mások az "evangéliumi" kifejezést politikai meghatározásként tekinthetik, maguk az evangéliumi hívők nem így gondolják.

"Mindössze 2 százalékuk határozza meg az "evangéliumi" kifejezés fogalmát legalább részben a politika alapján, például hogy politikailag konzervatív, Donald Trumpot támogatja, vagy republikánus"

- áll a jelentésben.

"Tehát, míg mások, például az Economist, általában összemossák ezt a fogalmat a politikával, maguk az evangélikusok ritkán teszik ezt".

Az evangéliumi hívők 39 százaléka úgy határozta meg a szót, hogy "az evangelizációra összpontosít", míg 34 százalékuk azt állította, hogy az evangéliumiaknak "konkrét meggyőződéseik vannak". Mintegy 14 százalékuk mondta, hogy az evangélikusok "prioritásként kezelik a hitüket", 8 százalék pedig azt, hogy az evangéliumiak "istenfélő életmódot" élnek.

A jelentés azt is megállapította, hogy még azoknál az evangéliumiaknál is, akik negatív véleménnyel rendelkeznek a kifejezésről, csak 4 százaléka definiálja politikai értelemben azt. A kutatók megjegyezték, hogy az evangéliumi közösséget még mindig lehet pártos címkékkel társítani.

"Ez nem arról szól, hogy az evangéliumiakat esetleg bizonyos politikai pozíciókkal társítanák-e, csak arról, hogy részben nem politikai nézőpont alapján határozzák meg őket."

- áll a jelentésben.

A kutatók evangéliumi hitűnek tekintették azokat, akik az Evangéliumi Keresztények Országos Szövetsége 2015- ben meghatározott definíciója alapján egyet értenek azzal, hogy:

  • A Biblia a legfőbb tekintélye annak, amiben hiszek",
  • Fontos számomra, hogy a nem keresztényeket arra bátorítsam, hogy higgyjenek Jézus Krisztusban mint Megváltójukban",
  • Jézus Krisztus kereszthalála az egyetlen áldozat, amely eltörölheti bűneim büntetését
  • Csak azok kaphatják meg Isten kegyelmi ajándékát, az örök üdvösséget, akik egyedül Jézus Krisztusban hisznek, mint Megváltó".

Még azok között a protestánsok között is, akiknek a hitvallása megfelel az "evangéliumi" teológiai definíciójának, jelentős százalékuk nem volt hajlandó azonosulni a címkével.

"Amikor megkérdezzük az evangéliumi hitet valló protestánsokat, hogy válasszák ki, hogyan jellemeznék magukat, csak 27 százalékuk definiálja magát "evangéliumi kereszténynek"

- folytatódik a jelentés.

"Amikor azonban közvetlenül felteszünk egy igen-nem kérdést arra vonatkozóan, hogy az 'evangéliumi keresztény' kifejezés leírja-e őket, 61 százalékuk azt mondta, hogy igen, míg 39 százalékuk viszont nem használná ezt a kifejezést önmaga jellemzésére."

Az elmúlt években sok vita folyt az evangéliumi fogalom kontextusáról, arról, hogy mit jelent, és hogy nem vált-e inkább politikai megjelöléssé mint vallási besorolássá, miközben a mainstream média nagy hangsúlyt fektetett Donald Trump volt elnöknek az evangéliumi vagy újjászületett demográfiai körből származó támogatottságára.

Michael Brown, konzervatív keresztény szerző és rádiós műsorvezető a The Christian Post januárban megjelent írásában azt mondta, hogy "itt az ideje, hogy eltöröljük az 'evangéliumi' kifejezést".

"Házon belül, az elkötelezett keresztények körében, akik evangéliumiként azonosítják magukat, vagy különbséget tesznek a katolikus keresztények és az evangéliumi hívők között, a kifejezés még mindig azokat foglalja magában, akik egy bizonyos hitrendszert vallanak"

- írta Brown.

"De a külvilág számára talán itt az ideje, hogy újragondoljuk, hogyan jellemezzük magunkat mi, akik hagyományos evangéliumi keresztények vagyunk. Ez talán több konzekvenciához is vezethet Jézusról és a Szentírásról. Megtehetjük ezt a lépést?"

- tette fel a kérdést Dr. Brown.

(CP)

Legfrissebb