Ugrás a tartalomra

Felmérés: a gyülekezetbe járó, házas amerikaiak elégedettebbek az életükkel

Az amerikaiak nagy része nem elégedett a gazdaság jelenlegi állapotával sem.

Photo by Pedro Lima / Unsplash

A Gallup intézet által 2024 január 2 és 22 között végzett Mood of the Nation (A Nemzet Hangulata) közvéleménykutatás szerint az Amerikában élő felnőttek 47 százaléka – tehát kevesebb, mint fele – tapasztal nagyfokú elégedettséget az életében.

A Gallup oldalán megjegyzik, hogy korábban gazdaságilag bizonytalan időszakokban csökkent jelentősen az emberek elégedettsége. 2011-ben például a 46 százalékos adat (a „nagyon elégedettek” tekintetében) Amerika még mindig kilábalóban volt a 2007-2009-es recesszióból. A másik 50 százalék alatti értéket pedig 2008-ban mérték, a globális gazdasági válság idején.

Jelenleg az amerikaiak 31 százaléka valamelyest elégedett, 11 százaléka valamelyest elégedetlen, 9 százalékuk pedig nagyon elégedetlen az életével. A Mood of the Nation poll azt is kiemeli, hogy az amerikaiak nagy része nem elégedett a gazdaság jelenlegi állapotával sem.

Összességében elmondható, hogy az amerikaiak 78 százaléka elégedett (nagyon vagy valamelyest) az életével, mely jóval elmarad az 1979-es év 84 százalékos trendjétől, valamint a 2001-es értéknél is alacsonyabb. Érdekesség, hogy 2020-ban még az amerikaiak 90 százaléka mondta magát elégedettnek, mely rekord magas értéknek számított (a Covid előtt a gazdaság állapotáról is pozitívan vélekedtek az emberek).

Sok társadalmi csoport tagjai nyilatkoztak úgy, hogy valamelyest elégedettek az életükkel, azonban csak néhány csoportra igaz, hogy a többsége elégedett volna. Ezek a csoportok a következők: ahol az évi háztartás bevétele 100 ezer dollárnál több,

akik heti rendszerességgel járnak templomba, a házasok, az egyetemet végzettek, az 55 évnél idősebbek, valamint a republikánusok.

(Axioma, Christian Post)

Legfrissebb