Ugrás a tartalomra

Felmérés: a finnek ugyan boldogok, de az anyák kimerültek

A finn anyáknál a világon az egyik legmagasabb a kiégés mértéke.

Fotó: ANP / Lex van Lieshout

Az YLE által ismertetett nemzetközi tanulmány szerint a finn szülők a hetedik helyen állnak a szülői fáradtság tekintetében, annak ellenére, hogy a World Happiness Report szerint Finnország a "világ legboldogabb országa".

A szülői fáradtságot olyan folyamatos kimerültségként határozzák meg, amely az öröm elvesztését és a különböző gondozói szerepektől való érzelmi eltávolodást eredményezi.

Bár Finnország számos nagyvonalú állami programot kínál, amelyek között fizetett szülői szabadság is szerepel, a szülők még mindig kiégettnek érzik magukat. A tanulmány eredménye meglepőnek bizonyult a finnországi kutatást vezető Kaisa Aunola számára.

"Finnország mégiscsak egy jóléti állam, és sok tekintetben jobb helyzetben vagyunk, mint sok más ország, mégis az első hely közelében vagyunk a kiégés tekintetében"

- mondta a Jyväskyläi Egyetem professzora.

A United Press International (UPI) a tanulmányról szóló másik cikkében arról számolt be, hogy a 2021-ben vizsgált 42 ország közül az Egyesült Államok végzett a legmagasabb helyen. Lengyelországban ugyanilyen mértékű kiégést tapasztaltak, míg Kanada, Franciaország és Oroszország szintén alacsony pontszámmal végzett a szülői jólét terén.

Bár a szülői kiégés gyökerei sokfélék, a "gazdag", "individualista" és a kevesebb gyermekvállalásról beszámoló nyugati országok szenvednek tőle a leginkább.

"Individualista országaink a teljesítménykultuszt és a perfekcionizmust követik"

- mondta a tanulmány társszerzője, Isabelle Roskam a UPI-nak, amelyet a sajtóközlemény is idézett.

A belga Louvain-i Egyetem pszichológiai tudományok professzora azt is elmondta, hogy a szülői lét a nyugati országokban továbbra is "magányos tevékenység". Ez ellentétben áll számos afrikai országgal, ahol egész falvak felelnek a gyerekek neveléséért.

Az olyan kollektivista társadalmakban, mint Olaszország, Paraguay, Peru, Törökország és Uruguay, a szülők kevesebb mint 1 százaléka számolt be arról, hogy kiégett.

Finnországban, ahol a fiatal anyák a karrierrel és a háztartás fenntartásával is zsonglőrködnek, a "kettős perfekcionizmus" is okolható.

"Kívülről, de belülről is nyomás nehezedik az anyákra. Sokan túlságosan igényesek önmagukkal szemben. Kutatások kimutatták, hogy a gyerekek a kimerült szülők számára is erőforrást jelentenek. A hiba nem bennük van, és nem is abban, hogy nem akarják a szülőséget. Egyszerűen csak túl sok a sok elvárás"

- mondta Petra Saariranta Seurakuntalainennek.

Nem csak az anyák érzik a különböző társadalmi nyomások szorítását. Saariranta szerint az apák is "elfáradhatnak és nyomást érezhetnek", mert bizonyos ideálok nem teljesülnek.

(CNE News)

Legfrissebb