0279 Ugrás a tartalomra

Felmérés: ezeket szégyellik legjobban a magyarok

Legtöbben úgy gondolják, hogy a családi mintáktól, a barátok és a média befolyásától függ, hogy mit szégyellünk.

Photo by @felipepelaquim / Unsplash

 A magyarok nagy része szerint szégyellni kell a példamutató viselkedést, illetve az anyagi problémákat. – derült ki egy friss felmérésből.

A Bayer Hungaria reprezentatív kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit tartanak a magyarok általánosságban szégyellnivalónak. Legtöbben az anyagi problémákat jelölték meg (21,5 százalék). Ezt érdekes módon a morálisan pozitív tulajdonságok, úgy, mint becsületesség, segítőkészség és erkölcsösség követik (14,6 százalék), a morálisan negatív jellemzők pedig csak a harmadik helyen szerepelnek a felsorolt szégyenfaktorok között (11,8 százalék).

Vezető helyen merültek fel a kutatásra adott válaszok sorában a kulturális hiányosságok, az öltözék, az addikciók, az etikettnek ellentmondó viselkedés, a nemi-szexuális orientáció, valamint a higiéniai problémák, de az élmezőnyben foglalnak helyet a különböző betegségek, a technikai dolgokban való jártasság hiánya és a testalkat is. - számol be az Index.

Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg leginkább azt, hogy valamiről azt gondoljuk-e, hogy szégyellnivaló, megosztóan gondolkoznak az emberek. Lényegében három fő faktort jelöltek meg.

Az egyik meghatározó elem, hogy mit hozunk otthonról, milyenek a családi mintáink (32 százaléknál domináltak). Fontos befolyása van a barátoknak, a kortárs csoportoknak (34 százaléknál). Azonban erőteljes hatása van annak is, hogy mit közvetít a média, a válaszadók 27 százaléka vélekedett így. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka szerint befolyásoló tényezők ebben a tekintetben az influenszerek.

A válaszadók közel fele (41 százaléka) érzett már szégyent a testalkata miatt, és csaknem ugyanennyien (40 százalék) érezték már rosszul magukat valamilyen családtag vagy barát viselkedésének következtében. A TOP5 szégyenérzetet keltő ok listájára bekerültek még az anyagi problémák (38 százalék), a meggondolatlan kijelentések (34 százalék), valamint az öltözék (24 százalék). Felmerült még válaszként az iskolai vagy munkahelyi kudarc, a párkapcsolati problémák, illetve a frizura is.

Ugyan a testalkat miatt érzett szégyen a legjellemzőbb a magyarokra, főként a nőkre, mégis ez az a téma, amelynek a legtöbb ember szerint nincs helye a szégyenkultúránkban. A visszajelzések szerint az eltérő szexuális orientációt is a szégyenérzetet keltő tényezők közé tették, sokan mégis úgy válaszoltak, hogy ma már ennek nem kellene így lennie, főleg a férfiak vélekedtek így. Az intim fertőzéseket szintén ide sorolták. Minden második ember azt gondolja, hogy jobb inkább eltitkolni, ha valakinek a nemi szerveket érintő gombás megbetegedése van.

(Index)

Legfrissebb