0279 Ugrás a tartalomra

Felmentették az abortuszklinika előtti imádkozás miatt megvádolt papot és aktivistát

Sean Gough atyát és Isabel Vaughan-Spruce-t azzal vádolták, hogy megszegték a birminghami abortuszklinika környékére vonatkozó közterület-védelmi rendeletet.

Felmentettek minden vád alól egy papot és egy hívőt, akiket azért vádoltak meg, mert "csendben imádkoztak" egy abortuszklinika közelében az Egyesült Királyságban.

Sean Gough atyát és Isabel Vaughan-Spruce-t azzal vádolták, hogy megszegték a birminghami abortuszklinika környékére vonatkozó közterület-védelmi rendeletet (PSPO). A "pufferzónának" is nevezett cenzúrazóna tilt minden olyan tevékenységet, amely "tiltakozásnak" tekinthető az abortuszklinikák előtt, valamint mindent, ami megfélemlítheti a szolgáltatást igénybe vevőket.

Angliában több város helyileg már érvényesítette ezt az intézkedést, köztük Bournemouth és London, de a kormány fontolgatja az intézkedés országos bevezetését.

Csütörtökön azonban mind P. Sean-t, mind Vaughan-Spruce-t ártatlannak találták, Ekene Pruce ügyész pedig azt mondta, hogy minden vádat ejtettek ellenük.

Pruce azt is elmondta, hogy egyik ügy sem felelt meg az ügyészek számára előírt követelményeknek, amely azt határozza meg, hogy van-e elegendő bizonyíték az ítélethozatalhoz.

A Premiernek nyilatkozva Sean atya csütörtökön a bíróságról távozva azt mondta, hogy bár üdvözli az ítéletet, úgy véli, hogy ez "egy lehetőség" a kormány számára, hogy "átértékelje" az irányt, amerre halad.

"Láthatják, hogy néha a talán jó szándékú jogszabályokat rosszul lehet alkalmazni, vissza lehet élni velük, és ez túlkapásokhoz vezethet. Nagyon-nagyon alaposan át kell gondolnunk, mielőtt elkezdjük aláásni ezeket az alapvető jogokat, például a szólásszabadságot, a vallásszabadságot és a saját gondolatok szabadságát"

-fogalmazott.

A közrendről szóló törvényjavaslat részeként az alsóház az elkövetkező hetekben vitatja meg, hogy országszerte bevezetik-e a pufferzónákat, miután a képviselők tavaly novemberben megszavazták az intézkedést. Az ítéletre reagálva Vaughan-Spruce elmondta, hogy örül, hogy "tisztázták" a nevét, de osztja Fr. Sean aggodalmát.

"Ha a kormány az ország minden abortuszintézménye köré cenzúrazónákat vezet be, ahogyan azt a jelenleg tárgyalt közrendvédelmi törvényjavaslattal tervezik, ki tudja, hány ember áll majd még bíróság elé, sőt, börtönbe kerül, mert segítséget ajánlott, vagy mert gondolatban imádkozott?"

-emelte ki.

"Felszólítom a kormányt, hogy vizsgálja meg azt az elsöprően pozitív munkát, amelyet az életvédő csoportok végeznek a kiszolgáltatott nők támogatására a szükséghelyzetben, mielőtt cenzúrázzák az Egyesült Királyság utcáit, és hagyják, hogy jó embereket kriminalizáljanak a szeretet cselekedeteiért"

-fogalmazott.

Sean atyát és Isabel Vaughan-Spruce-t is az ADF International vallásszabadsággal foglalkozó jótékonysági szervezet támogatta.

(Premier Christian News)

Legfrissebb